De Verenigde Staten verdenken drie spionnen uit Noord-Korea ervan dat zij achter grote cyberaanvallen zitten. De VS klaagt de hackers onder meer aan voor de diefstal van 1,3 miljard dollar.

Advertentie

De Noord-Koreaanse hackers zouden werken voor de militaire inlichtendienst RGB. Deze hackersgroepering staat ook wel bekend als Lazarus. Er zou voor 1,3 miljard dollar aan cryptomunten gestolen zijn, afkomstig van banken in Mexico, Afrika en Azië. Dit meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het gestolen geld zou de kas van het Noord-Koreaanse regime van Kim Jong-un hebben gespekt.

Niet alleen banken hebben het moeten ontgelden. Het trio richt zich al jaren op allerlei soort bedrijven, van technologiebedrijven tot filmstudio’s in Hollywood. Het motief zou onder meer bestaan uit het nemen van wraak vanwege uitingen van kritiek op Noord-Korea. In 2014 werd Sony Pictures Entertainment aangevallen door de spionnen als vergelding voor de film The Interview. In die satirische film wordt namelijk een Noord-Koreaanse leider vermoord.

De hackers hangt een celstraf van tientallen jaren boven het hoofd. Of zij na veroordeling daadwerkelijk hun straf in een Amerikaanse cel zullen uitzitten is de vraag. Ze verblijven zeer waarschijnlijk in Noord-Korea.

Lees ook: Russische inlichtingenofficieren aangeklaagd wegens grootschalige cyberaanvallen


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here