SpaceX Starship SN9 ontploft

De Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) heeft zijn onderzoek naar de crashes van SpaceX’ SN8- en SN9-raketten afgerond.

Advertentie

Volgens CNN-journaliste Jackie Wattles oordeelt de luchtvaartautoriteit dat de licentie van de SN8 niet in het gedrang hoeft te komen. De explosie van de SN9 viel dan weer “binnen de grenzen van de veiligheidscriteria. Bovendien was er geen gevaar voor de bevolking”, aldus de FAA.  

In het geval van SN9 ging het om een routinecontrole, voegt Wattles er nog aan toe. Er is een bijkomende onderzoek gepland naar de gecrashte Falcon 9-raket van de recentste Starlink-missie. Ook dat onderzoek zou slechts routine zijn, waardoor SpaceX zich eigenlijk weinig zorgen hoeft te maken.  

“60 procent slaagkans” 

De FAA lijkt SpaceX dus goedgezind. De beslissingen rond de SN8 EN SN9 betekenen dat het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk zoals gepland kan doorgaan met de lancering van het SN10-prototype. Het blijft maar de vraag of toekomstige Starship-lanceringen vlekkeloos zullen verlopen. “De kansen op een geslaagde landing voor SN10 bedragen ongeveer 60 procent”, liet Musk op Twitter weten. Elon Musk tweette zondagavond dat “er een grote kans is dat SN10 deze week vliegt!”

Bij de twee voorgaande Starship-tests ging het telkens om een explosieve landing. Zowel de SN8 als SN9 maakte een horizontale smak nadat het laatste manoeuvre (waarbij de raket terug in verticale positie moet kantelen) mislukte.  

Geen mislukkingen 

Toch heeft Elon Musk de crashes nooit een mislukking genoemd. Tijdens de missies kon SpaceX waardevolle data verzamelen. Die zou de slaagkansen bij volgende tests omhoog moeten jagen. SpaceX-ingenieur John Insprucker was nat de SN9-missie ook positief en zei dat ze “alleen nog aan de landing moeten werken”.  

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here