Nieuws

NASA deelt video van landing Perseverance

Perseverance landing Mars
Perseverance landde donderdag 18 februari met succes op de Rode Planeet. NASA deelt nu knappe videobeelden die tot de verbeelding spreken.

Nadat Perseverance ons een eerste foto van het Marsoppervlak doorstuurde, krijgen we nu te zien hoe de laatste fase van de afdaling en de landing, de zogenaamde ‘touchdown’, gebeurden. De video begint op het moment dat Perseverance zich op 11,26 km boven het Marsoppervlak bevindt.

Op de beelden is meteen te zien hoe het hitteschild loskomt. Dat beschermde de Marsrover toen die doorheen de atmosfeer viel. Vervolgens zien we hoe de parachute openschiet en Perseverance geleidelijk aan doet vertragen om uiteindelijk zachtjes op het Marsoppervlak te landen.

Iconische beelden 

“Voor al wie zich afvraagt hoe je op Mars landt… of waarom dat zo moeilijk is… of hoe cool het zou zijn om dat te doen… zoek niet verder”, zei NASA-manager Steve Jurczyk in een mededeling. “Perseverance is nog maar net aan zijn missie begonnen of hij bezorgde ons al een van de meest iconische beelden in de geschiedenis van de ruimtevaart. Ze benadrukken nog maar eens welke uitzonderlijke precisie en hoogstaande techniek we aan de dag hebben moeten leggen om een voertuig naar de Rode Planeet te vliegen”, steekt hij de loftrompet af. 

De robotjeep kon ook de eerste audio-opname van ‘Marsgeluiden’ maken. Hoewel de microfoon tijdens de afdaling geen bruikbare audio kon oppikken, kregen we op 20 februari wel een transmissie te horen van een briesje op de Rode Planeet.  

Horizon bekijken in 360 graden

NASA’s Jet Propulsion Laboratory heeft een interactieve video gepost met een 360-gradenbeeld van de horizon, vanuit Perseverances perspectief. Nog nooit eerder kregen we met z’n allen 4K-beelden te zien van de Rode Planeet. Geniet gerust even mee:

Perseverances missie 

NASA heeft ook een briefing gelivestreamd waarin vertegenwoordigers en wetenschappers de beelden bespraken die Perseverance al gemaakt heeft in de Jezero-krater. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie kon al meer dan 30 GB aan beelden verzamelen, waaronder 23.000 foto’s van tijdens de landing.

Perseverance gaat op zoek naar ‘leven uit het verleden’. Tekenen daarvan zijn microbieel leven. De Jezero-krater zou vroeger immers een meer geweest zijn. De Marsrover gaat bodemstalen verzamelen van zodra hij een geschikte plek gevonden heeft. Die stalen moeten in 2026 terug naar aarde keren in een nieuwe missie.

marsnasaperseverance

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals