GameStop Reddit aandelen beurs

Het Reddit-forum is woensdag even gecrasht nadat de aandelenkoers van GameStop door het dak schoot.

Advertentie

Het Reddit-forum lag gisteren een tijdje offline. Het is niet helemaal duidelijk of het plotse aantal bezoekers daarvoor verantwoordelijk was. 

Vorige maand slaagde het legertje privébeleggers erin het aandeel van de noodlijdende Amerikaanse winkelketen op te drijven van amper 18 tot ruim 483 dollar. Die kunstmatige push bleef niet duren en de definitieve daling leek ingezet, met op dinsdag nog 44 dollar per aandeel. Bij het sluiten van de beurs waren de Reddit-gebruikers er toch weer in geslaagd het aandeel naar 91 dollar te duwen. Gaat de beursgekte van de voorbije maand zich herhalen? 

Middelvinger naar Wallstreet 

Hoe zat dat nu weer? De ongekende koersstijging van vorige maand kwam er na de oproep van een troll-leger dat eigenlijk gewoon zijn middelvinger wou opsteken naar Wallstreet. Door massaal GameStop-aandelen te kopen, werd de koers van het bedrijf kunstmatig opgedreven. Shortsellers, die via zogenaamde hedge funds op een dalende koers speculeren om daar zelf winst uit te maken, werden zo gesaboteerd. Het burgerinitiatief kostte hen miljarden dollars.

De GameStop-saga wordt nog altijd gezien als een overwinning van de kleine man tegen het grote Wallstreet. Verwacht werd dat de hedge funds voortaan dus twee keer zouden uitkijken en zichzelf niet meer te kijk zouden laten zetten door een trollenleger. Als gevolg daarvan zouden grote koersschommelingen zoals die van vorige maand, niet meer zo snel voorkomen. Toch boekte WallStreetBets nu dus weer een kleine overwinning. 

Legale gevolgen 

De nieuwe actie van WallStreetBets kwam er nadat werd aangekondigd dat Chief Financial Officer Jim Bell volgende maand een stap terug zou zetten om zo “GameStops transformatie te versnellen”. Een aantal investeerders liet publiekelijk weten op Reddit dat ze hun aandelen vorige maand bewust niet verkochten. Op de lange termijn zien zij toch potentieel in de keten. Toch blijft het opletten geblazen voor dit soort uitspattingen op de beurs. Verdwijnen die niet, dan zullen de wetgevers zich genoodzaakt zien om initiatief te nemen.