Telegram heeft een zeer uitgebreide upgrade uitgerold met heel wat nieuwe features. Één daarvan doet ons aan Clubhouse denken.

Advertentie

Door de heisa rond het vernieuwde privacybeleid van WhatsApp heeft Telegram de wind in de zeilen. De chatapplicatie kreeg er op twee maanden tijd miljoenen nieuwe gebruikers bij. Telegram wil die nieuwe gebruikers natuurlijk behouden. Een grote update die deze week werd uitgerold, moet daarbij helpen. Enkele van de opvallendste features die het updatebestand bevat zijn uitnodigingslinks, verwijderingstimers en een widget voor je hoofdscherm.

Clubhouse, ben jij dat?

We starten met de uitnodigingslinks. Het concept is niet helemaal nieuw, want het was natuurlijk al mogelijk om links van groepen te delen met je contacten. Maar Telegram wil het eenvoudiger maken om je vrienden te overhalen naar hun app. Ze introduceren daarom verlopende uitnodigingslinks, die maar voor een ingestelde tijd geldig zijn. De timer stel je zelf in wanneer je de link aanmaakt, alsook het aantal mensen dat de link zal ontvangen (de limiet is 1 miljoen!). Je kan de link als klikbare url uitsturen, maar ook als QR-code. Het interessante is dat je ook kan zien hoe effectief je uitnodigingslinks zijn geweest.

Video: Telegram

Uitnodigingslinks doen je misschien al een beetje aan Clubhouse denken, maar voor de feature Omroepgroepen heeft Telegram wel heel duidelijk de mosterd bij de populaire iOS-app gehaald. Dit is een nieuw soort groep die bedoeld is om spraakgroepsgesprekken te houden. Anders dan berichtengroepen hebben ze geen limiet op het aantal deelnemers. In een omroepgroep kan enkel de beheerder(s) berichten versturen, maar iedereen kan dus wel via audio met elkaar chatten. Volgens Telegram zijn omroepgroepen ideaal voor grote communities. Dat het niet lang meer zou duren vooraleer Clubhouse andere apps zou inspireren, dat stond in de sterren geschreven. Werpt Telegram zich op als het Clubhouse-alternatief voor Android?

Video: Telegram

Betere beveiliging

Telegram pakt met de updates ook haar beveiligingsfeatures aan. Een aspect waar wel eens van gezegd wordt dat de app in tekort schiet vergeleken met WhatsApp en Signal. Het automatisch verwijderen van berichten is vanaf nu beschikbaar voor alle soorten gesprekken en niet langer meer exclusief voor geheime chats. Met de functie kan je een timer instellen om een bericht tot 7 dagen na verzending te laten verwijderen. Het zal wel enkel kunnen gebruikt worden nadat je de timer hebt ingesteld; oudere chatberichten blijven wel vereeuwigd. Je schakelt het in via Geschiedenis wissen (Android) of Chat wissen (iOS).

Video: Telegram

Bij het melden van spamberichten, zal Telegram je vanaf nu vragen om specifieke berichten te rapporteren. Je kan optioneel ook een commentaar toevoegen bij de afzender. Telegram hoopt zo sneller nepaccounts op te sporen en te verwijderen.

Widget voor Android

De lijst van nieuwe features wordt stilaan uitgebreid, maar er is er toch nog eentje die de moeite om te bespreken. Een nieuwe widget voor je hoofscherm toont je een overzicht van je meest recente chats en berichten die je hebt aangekregen. Je hebt zelfs twee keuzeopties. De Chat-widget toont je meest recente chatberichten, terwijl de Snelkoppeling-widget name, en profielfoto’s van je meest geopende chats laat zien. Je voegt een widget aan je hoofdscherm toe door op een lege plaats te duwen en dan een widget te selecteren. De widgets voor Android zijn uitgebreider dan die voor iOS.

Video: Telegram

Tenslotte verbetert Telegram de importfunctie voor 1-op-1-gesprekken en is er weer een nieuwe reeks emoji. Het volledige overzicht lees je in deze blog.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Techtip: importeer WhatsApp-chats in Telegram

Overgestapt naar Telegram maar mis je je gespreksgeschiedenis? Je kan ze met de nieuwe versie van Telegram nu importeren.

Berichtenapps vergeleken: is er een beter alternatief voor WhatsApp?

WhatsApp is nog steeds met afstand de populairste mobiele berichtenapp, maar is het ook de beste? We vergeleken WhatsApp met enkele van haar concurrenten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here