Close up of fingers typing on glowing red backlight keys on a computer keyboard. in the dark. Computer hacker, internet fraud or spying concept. Image

Cybersecuritybedrijf PiiQ Media stelt in een analyse dat social media-bots mee verantwoordelijk zijn voor de hype rond de aandelen van GameStop.

Advertentie

Dat meldt Reuters in een bericht. Volgens het bedrijf waren er naast de enorme hoeveelheid menselijke gebruikers ook een boel geautomatiseerde bots actief. Deze zouden berichten hebben verstuurd ter promotie van het GME-aandeel en andere beleggingsproducten, zoals de cryptomunt Dogecoin. PiiQ Media zegt dat het om tienduizenden accounts gaat.

In een eerdere hoorzitting stelde Steve huffman, CEO van Reddit, dat er geen opvallende bot-activiteit was opgemerkt bij de berichten op het sociale platform. Volgens de analyse van PiiQ Media werden de berichten rond de ‘meme’-aandelen vooral op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube geplaatst. “We zagen duidelijke patronen van kunstmatig gedrag over de andere vier grote sociale mediaplatformen. Als je aan organische content denkt, dan varieert dat doorheen de dag, en van dag tot dag. Het heeft niet elke dag hetzelfde patroon voor een hele maand”, aldus Aaron Barr, medeoprichter en chief technology officer bij PiiQ. Er werden in het onderzoek van het securitybedrijf echter geen berichten op Reddit geanalyseerd. Over de invloed van de berichten op de waarde van het aandeel heerst nog de nodige onduidelijkheid. Er bestaat echter wel een kans dat ook buitenlandse actoren mee gemoeid waren.

The big squeeze

Vorige maand schoten de aandelen van de Amerikaanse game-winkel GameStop de hoogte in. Dat gebeurde nadat leden van de subreddit r/wallstreetbets gezamenlijk aandelen van het bedrijf kochten. Hiermee hoopten ze de hefboomfondsen die het gamebedrijf wilden uitpersen een hak te zetten. Daar sloegen ze uiteindelijk in, maar niet zonder reactie van de gevestigde financiële markt. Robinhood, het platform waar veel van de aandelen op verhandeld werden, besloot even de verkoop van het aandeel stop te zetten, waarna het slachtoffer werd van ‘reviewbomben’. De hele hetze trok hiermee ook de aandacht van het Amerikaanse parlement, dat een hoorzitting eiste. Daar werden de CEO’s van Reddit en Robinhood op het matje geroepen. In navolging van de heisa heeft het parlement beslist om nog twee bijkomende hoorzittingen te organiseren.


Kijkt graag naar hoe internationale technologische ontwikkelingen zich in onze maatschappij manifesteren, en heeft er een hekel aan als er met privacy wordt geknoeid.