Altijd al eens de maan van dichtbij willen zien? Schrijf je dan in voor een speciale missie van het ruimtevaartbedrijf SpaceX!

Advertentie

Het project is eigenlijk een idee van een excentrieke Japanse miljardair genaamd Yusaku Maezawa, eigenaar van een online kledingketen. In 2018 kondigde hij samen met Elon Musk de DearMoon-missie aan: een raketvlucht rond de maan met burgers aan boord. De reis duurt ongeveer zes dagen. Het zou een van de eerste commerciële ruimtevluchten zijn voor ‘gewone’ burgers met de Starship-raket van het ruimtevaartbedrijf.

Gisteren heeft de Japanse zakenman op zijn YouTube-kanaal een video gedeeld om het aanwervingsproces voor zijn droommissie te starten. Er zijn voor de Japanner geen vereiste competentie nodig om jezelf in te schrijven. Je moet maar aan twee criteria voldoen: je moet je grenzen durven verleggen en bereid zijn je crewgenoten bij te staan wanneer nodig tijdens de reis. In totaal zullen ongeveer 10 tot 12 mensen aan boord zitten, waarvoor 8 plaatsen nog gereserveerd zijn voor ruimteliefhebbers. Maezawa zal uiteraard ook meereizen. Er waren ooit plannen voor een televisieprogramma waarin de zakenman een vrouw zou uitkiezen om hem te vergezellen op de tocht, maar daar heeft hij uiteindelijk toch maar van afgezien. Er zijn dus geen extracontractuele verplichtingen wanneer je mee wil reizen.

Hoe de selectieprocedure zal verlopen, klinkt allemaal nog redelijk vaag. Binnenkort zal het DearMoon-team met concrete informatie komen. Deze webpagina bevat al wel een voorlopige tijdlijn. Daar lezen we dat ergens in juli de 8 gelukkigen worden geselecteerd. Zij zullen daarna twee jaar lang de nodige trainingen krijgen. De vlucht staat gepland voor 2023.

Nieuwe testvlucht

De meest belangrijke voorwaarde om de missie te laten doorgaan is natuurlijk wel dat de Starship-raket tegen dan ook effectief klaar is. SpaceX is volop aan het experimenteren met prototypen van die raket. Het inmiddels tiende prototype zou klaar zijn voor zijn eerste proeflancering. De laatste experimenten zijn vaak met een gigantische explosie afgelopen. Musk is wel overtuigd dat tegen 2023 de Starship klaar zou moeten zijn om burgers veilig rond de maan te vervoeren en weer terug naar de aarde te brengen.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here