Nieuws

‘Kunstmatige zon’ maakt publieke ruimtes coronavrij

Hoe bestrijd je het coronavirus? Die vraag houdt ons al een jaar in de ban. Een Nederlands designbureau onthult haar geheime wapen.

Dat het coronavirus een ultieme test is gebleken voor de wetenschap is een understatement. Al meer dan een jaar na het uitbreken van de eerste golf in Wuhan houdt het virus onze wereld in een stevige houdgreep. De vaccinaties zijn een licht aan het einde van een donkere tunnel, maar tot iedereen zijn of haar spuitje heeft gekregen, moeten we creatieve oplossingen bedenken om onze vrijheid terug te krijgen. Er zullen niet veel creatievere oplossingen zijn dan degene die de Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde heeft ontworpen.

Op zijn website toont Studio Roosegaarde een eerste conceptvideo van de Urban Sun. De Urban Sun is een lichtinstallatie met UV-lampen die boven publieke ruimtes zoals pleinen en parken kan geïnstalleerd worden. In de video zien we de lamp op enkele bekende plaatsen in de stad Rotterdam opduiken. Voor de lamp wordt een zwarte plaat gemonteerd zodat het geheel er als een kunstmatige zon uitziet. Het project zou zo uit een sciencefictionfilm kunnen komen.

Wetenschappelijk onderbouwd

Voor de ontwikkeling van Urban Sun werkte Roosegaarde samen met wetenschappers uit Nederland, Verenigde Staten, Japan en Italië. Het idee dateerde al van voor de pandemie, maar door covid is de uitwerking en ontwikkeling van de innovatie in een stroomversnelling terecht gekomen. Wetenschappelijk onderzoek heeft namelijk aangetoond dat sommige virussen, waaronder het coronavirus, kwetsbaar zijn voor UV-straling. Door publieke plaatsen continue te bestralen met UV-licht kunnen ze tot 99,9 procent ‘coronavrij’ worden gemaakt, maakt de Nederlandse architect zich sterk. Dat moet het voor mensen veiliger maakte om terug op een normale manier op openbare plaatsen bijeen te komen. Roosegaarde ziet zich potentieel voor zijn uitvinding om in stadions en concertzalen te gebruiken.

Er is wel één groot probleem met UV-licht. Langdurige blootstelling aan intensieve UV-stralen kan schadelijke gevolgen voor de huid hebben, met zelfs huidkanker als potentieel gevolg. Daar is bij het ontwerpen van Urban Sun gelukkig wel rekening mee gehouden. De kunstmatige zon straalt far-UVC licht uit met een golflengte van 222 nanometer, waarmee het onder de schadelijke grens van 254 nm blijft. De installatie voldoet aan stralingsveiligheidsnormen.

Hoopvol

Wetenschappers klinken alvast hoopvol dat de innovatie het normale leven sneller kan doen terugkeren. Jet Bussemaker, voorzitter van het Nederlandse Gezondheidsorgaan en PvdA-politica, looft het project. “Iedereen is de COVID19-pandemie moe. We hebben nood aan nieuwe moed om oplossingen te bedenken om weer intiemer contact met elkaar te kunnen hebben. Urban Sun kan ons die moed geven.” Studio Roosegaarde reikt overheden de hand om een samenwerking op poten te zetten.

“Van de ene op de andere dag was onze wereld gevuld met hekken en afstandsstickers, en zien we onze families nog maar als pixeltjes op een beeldscherm. Laten we zelf architecten van onze nieuwe samenleving zijn en betere ontmoetingsplekken creëren.”

Daan Roosegaarde, ontwerper

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business