Nieuws

CEO YouTube: “Ban Trump is niet permanent”

Na twee maanden de deur toe te houden, zet de CEO van YouTube ze weer op een kleine kier voor Donald Trump.

Na de bestorming van het Capitool op 6 januari besloot YouTube, net als Facebook en Twitter, in te grijpen tegen Donald Trump. Het videostreamingplatform van Google schorste zijn account voor onbepaalde duur, zodat hij zijn volgers niet meer verder kon ophitsen. Ook werden veel accounts van de QAnon-beweging en zowat alle video’s die naar de gemeende verkiezingsfraude verwijzen van het platform gebannen. YouTube heeft altijd in het midden gelaten hoe lang de maatregelen tegen Trump precies zouden aanhouden. De ban werd al tweemaal verlengd.

Ondertussen zijn we twee maanden verder. Trump heeft nog steeds geen toestemming om video’s op YouTube te plaatsen, al zou YouTube wel overwegen de ban binnenkort op te heffen. Dat vertelde CEO Susan Wojcicki tijdens een conferentie van de Amerikaanse denktank Atlantic Council. Wojcicki zet daar nog wel geen tijdlijn op. YouTube onderzoekt het risico op nieuwe protestacties van zodra Trump weer toegelaten zou worden. Voorlopig is het risico nog te groot, meent Wojcicki. Ze verwijst naar de uitspraken die Trump eerder deze week waarin hij zei nog steeds te geloven in een terugkeer naar het Witte Huis.

Gelijk voor de wet

Maar er komt dus wel een dag waarop Trump weer welkom is op YouTube. Nu Trump geen president meer is zal YouTube hem als een ‘normaal mens’ behandelen, zegt Wojcicki. Dat betekent dat Trump dus aan dezelfde regels als iedereen zal worden onderworpen. Niemand staat boven de wet. Het sanctiebeleid van YouTube houdt in dat je drie kansen krijgt. Na een eerste overtreding krijg je een ban van (meestal) een week. Is dat niet voldoende, dan kan je een tweede ban van twee weken krijgen. Nadien gelooft YouTube niet meer dat je nog voor rede vatbaar bent. Maak je binnen de 90 dagen een derde overtreding, dan is het gedaan met spelen.

Trump zijn afkoelingsperiode heeft wat langer dan een week geduurd, maar YouTube zal zijn gedrag van de afgelopen maanden als één overtreding beschouwen. Dat betekent dat als Trump zich een paar maanden netjes kan gedragen, hij in principe met een schone lei kan herbeginnen op YouTube. Van Twitter hoeft de voormalige president geen nieuwe kans te verwachten. Twitter was de eerste die een permanente ban uitsprak tegen Trump. Facebook pakt de beslissing wat omslachtiger aan. Zij hebben een extern comité samengesteld om zich over de kwestie te buigen.

ontspanningtrumpyoutube

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals