Nieuws

Facebooks comité kreeg al 9.000 vragen over Trumps ban

Het externe comité dat Facebook oprichtte om over de blokkering van Trump te oordelen, krijgt bijzonder veel vragen over de zaak.

Het socialenetwerk had een kleine maand geleden een comité opgericht naar aanleiding van de verwijdering van Trumps account. De voormalig president zou hebben aangezet tot geweld, voor en tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari. Daarover heeft die raad ondertussen al meer dan 9.000 opmerkingen ontvangen, laat Facebook weten.  

Gedeelde verantwoordelijkheid 

Mark Zuckerberg liet het comité oprichten om aan de buitenwereld te laten zien dat Facebook zulke beslissingen niet te licht neemt. “Uiteenlopende profielen van gewone burgers hebben ons laten weten dat dit iets is waar ze wel wakker van liggen”, zegt de communicatieverantwoordelijke van het comité Dex Hunter-Torricke. De toezichthouders wilden peilen naar de mening van de burgers. Ze vroegen in hoeverre dat Facebook in hun ogen de vrijheid van meningsuiting respecteerde en of dat voldoende afgewogen werd tegen het mogelijke aanzetten tot geweld. 

In een interview met The New Yorker zei Facebook-CEO Mark Zuckerberg dat hij van mening is dat het toezichtscomité Facebook aansprakelijk kan stellen voor de ethische beslissingen die het maakt. “Ik zie geen manier voor mijn bedrijf om zich volledig te kunnen onthouden van dit soort beslissingen. Maar ik vind wel dat er nog bijkomend toezicht moet komen. Dat kan door er andere instellingen bij te betrekken”, aldus de Facebook-baas.  

Twijfels over neutraliteit 

De Amerikaanse krant schreef ook dat Trumps entourage geklaagd had over de samenstelling van het comité. Die zou te progressief zou zijn. Daarin zetelen onder meer voormalig Deens premier Helle Thorning-Schmidt en Alan Rusbridger, gewezen hoofdredacteur van The Guardian. 

Hoewel het comité niet onder het financiële beheer van Facebook valt, wordt het wel gefinancierd met een fonds waaraan Facebook 130 miljoen dollar betaalde. In het charter dat de toezichthouders ondertekenden beloven ze onafhankelijk te zullen oordelen en indien nodig Facebook ter verantwoording te roepen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business