Tesla gebouw San Francisco

Hackers hebben beelden van honderden beveiligingscamera’s uit verschillende Teslavestigingen online gezet. De fout ligt bij de leverancier van de camera’s.

Advertentie

Geen enkel bedrijf is immuun voor cyberaanvallen, ook Tesla niet. Beelden uit fabrieken en magazijnen van de autofabrikant zijn online geplaatst door een groep hackers. Volgens een rapport van Bloomberg gaat het om beelden van honderden beveiligingscamera’s in vestigingen van Tesla overal ter wereld. Oorzaak van de hackersaanval is een softwarefout bij het bedrijf Verkada, leverancier van de camera’s.

Gelukkig voor Tesla hebben de hackers geen kwade bedoelingen. Bloomberg schrijft dat zij vooral de kwetsbaarheden in de softwarebeveiliging van Verkada wilden aantonen. De aanval was dan ook niet alleen tegen Tesla gericht. In totaal kregen de hackers toegang tot 150.000 beveiligingscamera’s van onder andere ziekenhuizen, gevangenissen en bedrijven zoals de wagenfabrikant en Cloudfare.

De hackers stelden vast dat de beveiliging van de camera’s verre van gesofisticeerd was. Om binnen te breken moesten ze enkel de inloggegevens van een Super Admin-account bemachtigen. Eens binnen, hadden ze toegang tot alle actieve camera’s van klanten van het bedrijf, ook tot archiefbeelden.

Gevaar voor de privacy?

Met hun actie wilden de hackers eveneens aandacht vestigen op de steeds meer aanwezige rol die beveiligingscamera’s in onze maatschappij krijgen. Overal zien we ze tegenwoordig hangen, zowel binnen als buiten. Het primaire doel van de camera’s is om de veiligheid van mensen (en goederen) in gebouwen en publieke ruimtes te verhogen, maar het evenwicht tussen beveiliging en privacy blijft altijd een delicate discussie.

Veel camera’s van Verkada waren uitgerust met gezichtsherkenningstechnologie om personen te kunnen identificeren. Wanneer dan blijkt dat de software van beveiligingscamera’s niet al te moeilijk te hacken is, dan kunnen die beelden wel eens voor minder nobele doeleinden gebruikt worden.

Lees meer: Tesla bouwt energie-opslagsite van 100.000 kWh