Nieuws

Chrome 89 houdt Mac koeler, vreet elders minder geheugen

Google heeft zijn browser een stuk efficiënter gemaakt. Chrome 89 zou de hardware minder belasten en dus een stuk sneller werken.

De exacte gevolgen verschillen per platform. Google zegt op zijn blog dat de nieuwste versie van zijn browser sneller opstart, minder geheugen gebruikt en veel beter reageert tijdens het surfen. De update in prestaties geldt voor Windows, macOS en Android. Over de technische verbeteringen op iOS is niets bekend.  

De technische upgrade laat zich op elk platform wat anders voelen. Wel zou Chrome 89 op alle besturingssystemen zo’n 100 MiB minder gebruiken. Daarmee is Chrome tot 20 procent efficiënter op bepaalde sites. Concreet wordt werkgeheugen op de voorgrond van de tab efficiënter gebruikt. 

Koelere Mac 

Mac-gebruikers lijken er het grootste voordeel mee te doen. De impactscore van Chrome op het energieverbruik zou met maar liefst 65 procent verbeteren. Daardoor wordt de hardware minder warm en moeten de ventilatoren niet zo hard draaien. Op macOS heeft Chrome 89 tot 8 procent minder geheugen nodig, door een efficiënter beheer van de tabs op de achtergrond. Dat laatste doet Chrome overigens al op andere platformen. 

Ook op Windows en Android wijst de browser het geheugen dat hij nodig heeft efficiënter toe. Google beweert dat Chrome 89 op Windows “opmerkelijke geheugenbesparing realiseert, tot wel 22 procent tijdens het browsen, 8 procent tijdens het renderen en 3 procent in de GPU.” De totale respons van de browser zou tot 9 procent verbeterd zijn. 

Android-voordeel 

Op Android springt Chrome eveneens zuiniger om met het werkgeheugen. De app zou minder crashen en tot 5 procent minder RAM consumeren. Chrome 89 zou ook nog eens 7,5 procent sneller opstarten en pagina’s 2 procent sneller laden. High-end-toestellen met Android 10 die minstens 8 GB RAM aan boord hebben, genieten zelfs van een 13 procent snellere browse-ervaring, claimt Google. 

Voor dat laatste steekt de techreus tabs in de spreekwoordelijke droogvriezer. Google heeft het over ‘Freeze-Dried Tabs’ waarbij Chrome een soort lightversie van je tabs zal opslaan, die in grootte vergelijkbaar zijn met een screenshot. Ze ondersteunen scrollen en zoomen en ook links werken in deze vorm. De tabs worden bij opstart bevroren, terwijl de tab die je eerst gebruikt in de achtergrond laadt. Google demonstreert het concept in deze video: 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business