Nieuws

Xiaomi (tijdelijk) geschrapt van de Amerikaanse zwarte lijst

Een opsteker voor Xiaomi: een Amerikaanse rechter heeft bevolen het handelsverbod tegen de smartphonebouwer op te heffen.

Net als veel Chinese technologiebedrijven stond Xiaomi op de zwarte lijst van de Amerikaanse regering. Donald Trump had de op twee na grootste smartphonefabrikant nog net voor zijn ontslag aan zijn lijst toegevoegd. Volgens de voormalige president zou ook de smartphonefabrikant te nauwe banden hebben met de Chinese overheid, wat het bedrijf een potentieel gevaar voor de staatsveiligheid maakte. Voor Xiaomi gold op dit moment wel enkel een investeringsverbod. Dat houdt in dat Amerikaanse investeerders niet meer konden investeren in het overkoepelende consortium Xiaomi Corp-W. Het bedrijf had nog wel de permissie om handel te drijven in de Verenigde Staten.

Xiaomi trok na het ondertekenen van het presidentieel decreet onmiddellijk naar de rechtbank. De regering zou te weinig concrete bewijsstukken hebben om haar claims tegen het Chinese bedrijf hard te maken. Via een persbericht heeft Xiaomi laten weten dat ze bij de rechtbank van Washington ook gelijk hebben gekregen. Rechter Rudolph Contreras oordeelde dat de sancties ‘willekeurig’ waren en disproportionele economische schade zouden kunnen toebrengen. Hij veegde de sancties van tafel nog voor ze effectief zijn ingegaan. Aangezien het maar om een voorlopige uitspraak gaat, is Xiaomi er nog niet volledig vanaf.

In een statement herhaalt het bedrijf dat ze niets te maken hebben met de Chinese overheid. “Xiaomi is een beursgenoteerd bedrijf met een onafhankelijk management, een verspreide eigendomsstructuur en beursgenoteerde aandelen. De elektronische producten die we maken zijn enkel en alleen voor consumenten bedoeld. Wij zijn van mening dat het toevoegen van Xiaomi aan de militaire zwarte lijst een willekeurige beslissing was. Wij zullen de rechtbank blijven verzoeken om de sancties te schorsen.”

Huawei

Na een dergelijke beslissing wordt natuurlijk meteen naar Huawei gekeken. De concurrent van Xiaomi was één van de Chinese bedrijven waarvoor de zwarte lijst werd ingehuldigd door Trump. De sancties tegen Huawei houden naast een investeringsverbod ook een handelsverbod, wat inhoudt dat het bedrijf op geen enkele manier (op een paar verleende uitzonderingen na) handel kan drijven met Amerikaanse bedrijven. Zo moet het bedrijf al een meer dan een jaar lang producten zonder Google-diensten verkopen. De afwezigheid van Google heeft een negatieve invloed gehad op de verkoop in Europa.

Huawei begint de gevolgen van de handelsban steeds meer te voelen, en Xiaomi is nota bene één van de bedrijven die daar op de smartphonemarkt van profiteert. Maar ook de 5G-netwerkapparatuurdivisie van het bedrijf kreeg rake klappen. Er is nooit sluitend bewijs aangebracht dat Huawei zich schuldig zou maken aan spionage. Toch lijkt het er niet naar dat Huawei meteen op gratie moet rekenen. Joe Biden vaart dezelfde koers tegen Chinese bedrijven als zijn voorganger.

Lees meer: Xiaomi lanceert nieuwste vlaggenschip Mi 11 in Europa

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business