Nieuws

iPhone 12 brengt Apple opnieuw naar de top van de smartphonemarkt

Het was al vier jaar gelden sinds de laatste keer dat Apple zich nog eens globale marktleider kon noemen. Dankzij de iPhone 12 zijn ze daar weer in geslaagd.

De laatste kwartaalcijfers die Apple neerlegde, maakten al duidelijk dat de iPhone 12-reeks die in oktober verscheen een megasucces was. De verkoop van Apples nieuwste paradepaardje zorgde op veel markten voor een recordomzet. Volgens cijfers van Gartner verkocht Apple in het laatste kwartaal van 2020 bijna 80 miljoen smartphones. Een stijging van 14,9% in vergelijking met het einde van 2019.

Maar dat is niet de opvallendste statistiek in het analyserapport van Gartner. Door het succes van de iPhone 12 staat Apple met een marktaandeel van 20,8% aan de top van de smartphonemarkt. Voor het eerst sinds 2016 stoot Apple Samsung opnieuw van de kop. Samsung zag haar verkoop met meer dan 11% dalen, waardoor ze nog een marktaandeel van 16,2% hebben.

Huawei is grote verliezer

De handelsrestricties blijven Huawei zwaar treffen. Lange tijd kon de verkoop in China de moeilijkheden in Europa en de VS nog maskeren, maar de Chinezen hebben het afgelopen kwartaal massaal voor de iPhone 12 gekozen. De verkoop van Huawei zakte met maar liefst 40% jaar-op-jaar en de voorspellingen voor 2021 ogen niet veel positiever. Het marktaandeel zakte voor het eerst sinds lange tijd onder de 10%.

De een zijn dood is de ander zijn brood, luidt het aloude gezegde. En dat geldt ook op de smartphonemarkt. Door de terugval van Huawei kunnen andere spelers oprukken. Dat zijn Xiaomi en in iets mindere mate ook OPPO. Xiaomi toont zich al enkel kwartalen als de uitdager van ‘de grote drie’, en zag haar verkoop eind 2020 met 33,9% stijgen. Zij hebben nu 11,3% van de markt in handen. OPPO zet zich met 8,9% naast Huawei.

De volledige cijfers. Bron: Gartner (februari 2021)

Moeilijk jaar voor de smartphonemarkt

Door de coronapandemie waren consumenten voorzichtiger met de aankoop van een nieuwe smartphone. Over heel 2020 werden nog wel meer dan 1 miljard smartphones verkocht, maar dat was toch 12,5% minder dan in 2019. Samsung en Huawei tekenden de grootste verliezen op. Gartner zag in het vierde kwartaal wel tekenen van herstel.

Ondertussen hebben de grote concurrenten van Apple de achtervolging ingezet. Samsung kondigde in januari haar nieuwste vlaggenschipreeks Galaxy S21 aan en Xiaomi onthulde al de Mi 11. OPPO lanceert op zijn beurt dan weer binnenkort de Find X3. Op een nieuwe iPhone is het naar goede gewoonte wachten tot het einde van het jaar, dus waarschijnlijk zal Apple over één tot twee kwartalen de koppositie weer moeten afstaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business