Nieuws

OnePlus & Hasselblad: Dit kan je verwachten van toekomstige smartphonecamera’s

OnePlus Hasselblad
OnePlus kijkt tijdens een deep dive naar de camera-innovaties die hun samenwerking met Hasselblad met zich mee brengt. De focus ligt op de nieuwe OnePlus 9-serie met Sony IMX789 sensor, maar er wordt ook naar toekomstige smartphones gekeken.

Vorige week maakte OnePlus bekend dat de smartphoneproducent de komende jaren nauw zal samenwerken met cameramerk Hasselblad voor de ontwikkeling van het camerasysteem van de populaire smartphones. OnePlus maakte daar vrijdag meer informatie over bekend in een deep dive met Camera Product Manager Jimmy Z

Eerst en vooral lag de focus van de deep dive natuurlijk op de OnePlus 9-serie die later deze maand zal aangekondigd worden. Deze zal een Sony IMX789-sensor bevatten en een merkbare verbetering moeten zijn ten opzichte van de IMX689-sensor uit de OnePlus 8 Pro. Populaire elementen zoals dual native ISO, omnidirectional focusing (2×2 OCL) en real-time HDR video blijven behouden, maar de IMX789 kan ook hogere dataoverdracht aan. In de praktijk betekent dit dat 4K-video aan 120fps mogelijk wordt en HDR er nog beter uit zal zien, met scherpere beelden tot gevolg én betere prestaties in situaties met veel tegenlicht. 

Ultra-wide zonder vervorming

Ook nieuw is het gebruik van een zogenaamde freeform lens, die voor een minimale vervorming moet zorgen zelfs bij het nemen van ultra-wide foto’s. Traditionele lenzen zorgen voor een vervorming van 10-20 procent terwijl dat met deze nieuwe lens beperkt is tot slechts één procent. Een voorbeeld van het effect kan je in onderstaande foto’s zien.

Kijkhoek van 140 graden

OnePlus maakte ook bekend dat het aan een Super Panoramic Camera met kijkhoek van 140 graden aan het werken is voor toekomstige vlaggenschepen van het bedrijf. Hiervoor worden twee breedhoeklenzen gebruikt en een prisma. Licht gaat door dit prisma en wordt verdeeld en gesynchroniseerd tussen de lenzen, waarna beide worden samengevoegd. Het resultaat is een ultra brede kijkhoek van 140 graden. Op welk toestel we deze technologie mogen verwachten is nog de vraag. Komt er dit jaar een OnePlus 9T Pro dan is dat zeker een optie, maar het zou wel eens kunnen dat we moeten wachten op de OnePlus 10 Pro.

Bionische lens

Hetzelfde is waar voor de nieuwe T-lens of Bionic Lens. Deze front-camera haalt zijn inspiratie bij het menselijke oog en moet 5 tot 10 keer sneller focussen dan een lens met spoelmotor. In minder dan een milliseconde is je beeld scherp, wat tot energiebesparing moet leiden. De camera-sensor is ook kleiner, wat dan weer zorgt voor een minder opvallende punch-hole. Door de extra snelle autofocus worden er vliegensvlug twee beelden gemaakt: een portretfoto en een achtergrondfoto. Deze beelden worden vervolgens samengevoegd. 

Verwacht deze week nog meer informatie over de OnePlus 9-serie en zijn camera’s. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business