Nieuws

Elon Musk kroont zichzelf tot ‘Technokoning van Tesla’

De CEO van Tesla en SpaceX is altijd te vinden voor een goede grap. Tesla heeft Musk gekroond als haar allereerste ‘Technokoning’.

Autofabrikant Tesla heeft deze ochtend een wel zeer bijzonder document neergelegd bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. In wat een plechtig document zou moeten zijn, kondigt Tesla enkele positiewissels aan. Zo draagt Elon Musk met onmiddelijke ingang de titel ‘Technokoning van Tesla’ zal dragen. Hij zal zijn huidige functie als CEO wel in die hoedanigheid blijven vervullen. Chief Financial Officer Zachary Kirkhorn krijgt ook een promotie naar de functie van ‘Master of Coin’. De echte reden waarom Tesla het formulier indiende was om de positiewissel van Jerome Guillen, die aan het hoofd van de truckdivisie zal komen te staan, formeel te maken.

Tesla geeft maar weinig tekst en duiding voor haar laatste stunt, maar het is geen geheim dat Musk graag de draak steekt met wettelijke formaliteiten. Hij probeert het beeld van de stijve, afstandelijke CEO een modernere en dynamische invulling te geven. Normaal gezien doet hij dat met even originele als bizarre tweets, waarin hij ook wel eens over de schreef durft gaan, maar deze keer zag hij dus ruimte een grapje uit te halen met de beurswaakhond. We zijn benieuwd of die ermee zal kunnen lachen en een stempel zal zetten op de benoeming van de Technokoning.  

Herstel op de beurs

Over de beurs gesproken: daar is Tesla al lange tijd één van de te volgen aandelen. Tot begin dit jaar was dat om goede redenen. De aandelen van Tesla stegen tijdens het kalenderjaar 2020 met meer dan 600%. Maar in februari kantelde het positieve momentum. Een combinatie van veel factoren kon die neerwaartse knik verklaren: een trend op de beurs naar conservatievere investeringen, de globale chipcrisis, toegenomen concurrentie en problemen bij Tesla zelf. In dit achtergrondstuk gaan we daar dieper op in. Door die beursdip moest de Technokoning zijn titel van rijkste man ter wereld weer afstaan.

Sinds een week zijn de aandelen zich voorzichtig weer aan het herstellen. De waarde klom opnieuw boven de 600 dollar per aandeel, en bengelde bij het sluiten van de Wall Street-beurs vrijdag net onder de 700 dollar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business