Nieuws

Komt er een vierde Belgische telecomspeler?

De plannen om een vierde telecomspeler toe te laten tot het 5G-spectrum staan weer op de helling. Een studie moet uitsluitsel geven.

Al sinds de zomer van 2018 liggen plannen op tafel om de telecommarkt te openen voor een vierde grote speler naast de gevestigde waarden Proximus, Telenet en Orange. Alexander De Croo, toenmalig minister van Telecom in de regering-Michel, wilde de Belgische telecommarkt competitiever maken en de prijzen drukken voor de consumenten. De telecomproviders waren not amused met dat idee, maar het plan kreeg goedkeuring van het parlement.

Je zou denken dat de promotie van Alexander De Croo tot premier de uitvoering van zijn plan eenvoudiger zou moeten maken, maar eenvoudig bestaat niet in de Belgische politiek. Het zou zelfs kunnen dat het plan alsnog in de vuilnisbak belandt. Het Overlegcomité, een overlegorgaan die alle politieke instituten van ons land samenbrengt, heeft huidig minister van Telecom Petra De Sutter gevraagd een studie te laten uitvoeren rond de economische impact die de intrede van een vierde telecomspeler zou hebben op de markt. Tegelijkertijd is de Vlaamse regering op eigen houtje naar de Raad van State gestapt met de vraag om het wetsvoorstel af te toetsen aan de Europese communicatiewetten. Dat schrijft De Tijd.

Investeringen voor 5G

Veel tijd voor het uitvoeren van grondig onderzoek is er nochtans niet. Minister De Sutter en haar kabinet zijn volop bezig met het uitwerken van het wetsontwerp rond de veiling van de 5G-spectrumbanden. Die hoopt De Sutter binnenkort voor het parlement te brengen. Hoe sneller het parlement een wettelijk kader voor de veiling kan bepalen, hoe sneller het BIPT ook kan overgaan tot het organiseren van de veiling. Er moet in andere woorden dus snel een beslissing vallen.

Het Overlegcomité wil dat er zo accuraat mogelijke cijfers bestaan over die economische impact. Uit een eerste studie van het BIPT in 2018 bleek al dat een vierde telecomspeler de markt veel competitiever zou maken. De telecomspelers beweren zelf dat zij dat zich de komende jaren niet kunnen veroorloven. Het uitbouwen van het 5G-netwerk is een zeer ingrijpende investering die niet meteen zal renderen. Zij hebben de inkomsten uit de abonnementen broodnodig om die investeringen te financieren. Een prijzenoorlog kan telecomspelers verplichten hun infrastructuurinvesteringen on hold zetten. Slecht voor de digitalisering van ons land, één van de argumenten die op tafel ligt om de vierde speler juist wel toe te laten treden tot de markt.

Volgens parlementslid Maurits Vande Reyde is de vraag voor een nieuwe studie onderdeel van een politiek spelletje. In zijn reactie aan De Tijd wijst hij in de richting van de Vlaamse regering die ‘stokken in de wielen’ probeert te steken. Heeft de Belgische telecommarkt baat bij een vierde telecomspeler? Geef je mening in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business