Nieuws

5G-veiling in België niet ver weg

Apple iPhone 5G
5G in België. We zijn er nog niet, maar er komt schot in de zaak. De veiling zou echter pas voor eind dit jaar of begin volgend jaar zijn.

Goed nieuws rond de 5G-veiling in ons land. Sinds vorige week vrijdag zijn we dichter dan ooit bij een effectieve veiling van het 5G-spectrum. Dat schrijft DataNews. Vrijdag heeft de ministerraad een wetsontwerp en vijf koninklijke besluiten goedgekeurd. Het wetsontwerp van de minister van Telecommunicatie, Petra De Sutter, was nodig om uiteindelijk aan de veiling te kunnen beginnen.

5G-veiling

Wat staat er precies in het wetsontwerp? De teksten zijn nodig om vast te leggen wat het basisbedrag per frequentie zal zijn. Het is een soort vastgelegde beveiliging. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook het feit dat operatoren verplicht zijn om een bepaalde dekking van 5G te voorzien. Wat het percentage van die dekking moet zijn, werd echter niet vermeld, maar na één jaar zou 70 procent van de bevolking toegang moeten hebben tot 5G. Het wetsontwerp vermeld ook dat die percentages na 2 jaar op 99,6 procent liggen en na 6 jaar op 99,8 procent. Dat principe werd ook gebruikt bij de invoering van 4G in het verleden.

Ligt 5G dan binnen handbereik in België? Ja en nee. Nu de wetteksten en besluiten zijn goedgekeurd, kan er wel gewerkt worden aan een veiling. Volgens DataNews moet alles eerst nog voorgelegd, en geaccepteerd worden door het Overlegcomité. Nadien kan er concreet gewerkt worden aan een startdatum. Maar die ligt nog ver voor ons, men spreekt van eind dit jaar of begin volgend jaar.

Deelstaten

Alles lijkt (voor nu) even in een stroomversnelling te komen. Toch zullen we moeten wachten tot begin volgend jaar om als particulier aan de slag te kunnen gaan met de nieuwe netwerktechnologie. Dan is er ook nog niet gesproken over de verdeling van de opbrengsten uit die veiling.

Dat is een issue waar de federale regering over gaat, maar niet eenvoudig is. De verdeling van die opbrengsten was eerder al een pijnpunt. Bovendien komt er dan nog eens het feit bij dat verschillende gewesten andere stralingsnormen zullen gaan hanteren, we zijn er dus nog niet. Maar het is goed om te zien dat er schot in de zaak komt nu. Intussen werkt men in Vlaanderen – in samenwerking met het BIPT – aan een tijdelijke oplossing. Het gaat om een proefproject waarbij bepaalde regio’s in Vlaanderen toegang geven tot het 5G-spectrum aan operatoren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business