Nieuws

Snapdragon 780G brengt 5 nm-tech naar betaalbare smartphones

Qualcomms Snapdragon 780G zal 5 nm-chiptechnologie naar betaalbare smartphones brengen. Zo maakt de fabrikant hightech toegankelijker.

De chips uit de 7-reeks van Qualcomm waren in het verleden de motor achter verschillende betaalbare smartphones. Denk daarbij aan de Pixel 4a of de OnePlus Nord, die de Snapdragon 730G en 765G aan boord hadden. Toch waren die chips verre van perfect. Onder zwaardere belasting, durfde de processor wel eens tegensputteren en de camera-ervaring kon ook stukken beter. Qualcomm wil dat nu rechtzetten met de 780G

5 nm-tech 

Om te beginnen krijgen de CPU en GPU nieuwe onderdelen. Voor het eerst past Qualcomm 5 nm-technologie toe op een chip uit de 7-reeks. In de praktijk zou de Kyro 670-CPU van de 780G tot 40 procent sneller werken dan de processor van zijn voorganger, de 768G. De Hexagon 770-processor kan bovendien elke taak met een AI-component een boost geven. Daarvoor heeft Qualcomm een energiezuinige AI-accelerator voorzien in de 780G, om zo de batterijduur van de telefoons in kwestie te verlengen. Tegelijkertijd zou achtergrondgeluid verminderd worden zodat je je gesprekspartner beter zal horen. 

Uiteraard voorziet de fabrikant 5G-ondersteuning. Een leuk weetje is dat de nieuwe Snapdragon FastConnect 6900 ondersteunt. De WiFi-modem van de 780G zou op die manier theoretische snelheden tot 3,6 Gbps kunnen halen. Daarnaast wordt de nieuwste Bluetooth 5.2-standaard ondersteund en zal muziekstreaming in 24-bit en 96 KHz mogelijk zijn. 

Straffere beelden schieten 

Tot slot zijn er ook op fotografisch vlak mooie vooruitzichten. De Spectra 570-image signal processor (ISP) heeft een nieuwe architectuur die volgens Qualcomm toelaat om betere foto’s te nemen wanneer er weinig licht is. Bovendien kan de chip video opnemen in HDR10+. Misschien wel de interessantste eigenschap van de 780G is de mogelijkheid om drie foto’s van 25 MP tegelijkertijd te verwerken. In theorie zal dat de smartphone toelaten om met één druk op de knop beelden te maken met zijn wide, ultra-wide en telelenscamera. Uiteindelijk zal de ondersteuning van de camera-app dat mogelijk moeten maken.  

Volgens Qualcomm zal je niet lang moeten wachten om van de nieuwe chip te kunnen profiteren op betaalbare smartphones. De eerste toestellen met de Snapdragon 780G zouden tijdens het tweede kwartaal al verscheept worden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business