Nieuws

Google wil autosleutels, huissleutels en rijbewijzen naar Android brengen

Android Ready SE digitale autosleutel
Een digitale autosleutel of huissleutel is al langer geen nieuwigheid. Maar is het wel veilig? Google werkt voor Android aan strengere beveiliging.

Google wil via Android Ready SE meer toepassingen gaan ontwikkelen waarbij gebruikers op een veilige manier betaalinformatie, autosleutels, huissleutels en andere gevoelige data of info kunnen opslaan. Het bedrijf heeft daarvoor de Ready SE Alliance opgericht die onder meer samenwerkt met NXP en Thales. Dat lezen we op de ontwikkelaarspagina van Android Security en Privacy.

Autosleutel via Android

De bedoeling is dat de alliantie gebruik gaat maken van de bestaande Titam M-beveiligingschip. Die kan je vergelijken met Apples T1 & T2 securitychips in iPhone en Mac. De SE staat voor Secure Element. Het gaat om extra beveiligingshardware waarbij Google met een hele reeks partners bijvoorbeeld digitale autosleutels en rijbewijzen wil kunnen faciliteren in Android. Vooral die laatste twee zijn de huidige focus voor het OS.

De nieuwe toepassingen worden ontwikkeld in Googles bestaande StrongBox en zouden ook gemaakt worden voor tablets, WearOS, Android Auto en Android TV. De bedoeling is dus om je wagen ook te gaan openen of sluiten met bijvoorbeeld je smartwatch. Dat doet Google naar het voorbeeld van Apple sinds iOS 14. Die laatste biedt – voornamelijk bij heel nieuwe duurdere wagens – de mogelijkheid om je digitale autosleutel op de iPhone of Apple Watch de bewaren en gebruiken.

Na verloop van tijd moet de focus voor het mobiele besturingssysteem ook draaien naar huissleutels en andere gevoelige informatie, zoals identiteitskaarten die gebruikers eigenlijk perfect digitaal kunnen bijhouden. Maar eerst heb je natuurlijk waterdichte hard- en software nodig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business