Android Ready SE digitale autosleutel

Een digitale autosleutel of huissleutel is al langer geen nieuwigheid. Maar is het wel veilig? Google werkt voor Android aan strengere beveiliging.

Advertentie

Google wil via Android Ready SE meer toepassingen gaan ontwikkelen waarbij gebruikers op een veilige manier betaalinformatie, autosleutels, huissleutels en andere gevoelige data of info kunnen opslaan. Het bedrijf heeft daarvoor de Ready SE Alliance opgericht die onder meer samenwerkt met NXP en Thales. Dat lezen we op de ontwikkelaarspagina van Android Security en Privacy.

Autosleutel via Android

De bedoeling is dat de alliantie gebruik gaat maken van de bestaande Titam M-beveiligingschip. Die kan je vergelijken met Apples T1 & T2 securitychips in iPhone en Mac. De SE staat voor Secure Element. Het gaat om extra beveiligingshardware waarbij Google met een hele reeks partners bijvoorbeeld digitale autosleutels en rijbewijzen wil kunnen faciliteren in Android. Vooral die laatste twee zijn de huidige focus voor het OS.

De nieuwe toepassingen worden ontwikkeld in Googles bestaande StrongBox en zouden ook gemaakt worden voor tablets, WearOS, Android Auto en Android TV. De bedoeling is dus om je wagen ook te gaan openen of sluiten met bijvoorbeeld je smartwatch. Dat doet Google naar het voorbeeld van Apple sinds iOS 14. Die laatste biedt – voornamelijk bij heel nieuwe duurdere wagens – de mogelijkheid om je digitale autosleutel op de iPhone of Apple Watch de bewaren en gebruiken.

Na verloop van tijd moet de focus voor het mobiele besturingssysteem ook draaien naar huissleutels en andere gevoelige informatie, zoals identiteitskaarten die gebruikers eigenlijk perfect digitaal kunnen bijhouden. Maar eerst heb je natuurlijk waterdichte hard- en software nodig.

Advertentie

Gerelateerde artikelen

Apple CarKey, hoe werkt het en is het veilig?

Bij de voorstelling van iOS voor de iPhone toonde Apple officieel CarKey. Je iPhone vervangt je autosleutel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here