Nieuws

Microsoft Cortana niet meer beschikbaar voor Android & iOS

De virtuele assistent van Microsoft verdwijnt op mobiele toestellen. Cortana kon niet opboksen tegen Google Assistant en Siri.

Microsoft heeft op 31 maart de ondersteuning voor Cortana op Android- en iOS-toestellen per direct stopgezet. Het bedrijf had dat in juli vorig jaar al aangekondigd. In veel landen kon de applicatie niet meer gedownload worden via de appwinkels. De mobiele applicatie vormde het verlengstuk van de applicatie in Windows 10. Je kon er reminders mee instellen en informatie mee synchroniseren vanaf je computer naar je smartphone. Alle lijstjes en content die opgeslagen stonden in de mobiele Cortana-app zullen beschikbaar blijven in de Windows 10-versie. Gebruikers krijgen ook de optie om de data te synchroniseren naar de Microsoft To Do-applicatie voor Android en iOS. Dat lezen we in deze blogpost.

De reden waarom Cortana je niet langer meer van dienst zal zijn op je smartphone is omdat de applicatie simpelweg te weinig gebruikers had. Android en iOS hebben immers al hun eigen virtuele assistenten Google Assistant en Siri die geen indringers in hun territorium dulden. Er was volgens Microsoft te weinig draagvlak voor een mobiele variant van de virtuele assistent om de ondersteuning verder te zetten.

Cortana verliest terrein

Cortana werd in 2014 gelanceerd met grote ambities. Microsoft hoopte een alternatief voor Google Assistant en Siri gevonden te hebben. Maar die ambitie kwam nooit van de grond. Gebruikers zagen Cortana nooit als een volwaardig alternatief voor Google Assistant of Siri. Dat bleek ook uit de resultaten van een lezerspoll die we in oktober vorig jaar hielden. Microsoft is daarom sinds 2019 het bereik van Cortana stelselmatig aan het afbouwen. De virtuele assistent moest al plaats ruimen voor Xbox, Skype en de Windows 10-zoekfuncties.

Microsoft benadrukt dat de virtuele assistent wel als Windows 10-applicatie zal blijven bestaan. De softwaregigant is Cortana aan het rebranden als een ‘productiviteitstool’. Op termijn zal de virtuele hulp vooral dienen ter ondersteuning van applicaties binnen het Office 365-ecosysteem. Daar lijkt Cortana ook het best tot haar recht te komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business