Nieuws

Microsoft levert AR-headsets aan Amerikaanse leger

De softwarereus zal 10 jaar lang de vaste leverancier voor augmented reality-technologieën worden voor het Amerikaanse leger. Een deal die Microsoft miljarden dollars zal opleveren.

Heuglijk nieuws voor Microsoft. Het technologiebedrijf heeft een nieuwe deal afgesloten met het Amerikaanse leger voor de levering van augmented reality-headsets. Volgens BBC News zal Microsoft over een periode van 10 jaar gespreid 120.000 AR-headsets leveren aan het leger. Een lucratief contract dat naar schatting 21,9 miljard dollar (18,65 miljard euro) in het laatje van de softwaregigant zal brengen. Het Pentagon stelt wel als voorwaarde dat de headsets volledig op Amerikaans grondgebied geproduceerd worden. Je weet hoe ze in de Verenigde Staten ten aanzien van buitenlandse technologie staan.

De headsets die Microsoft voor het leger ontwikkelt, zijn gebaseerd op Microsofts HoloLens-platform. De HoloLens is een AR-headset die vooral op de zakelijke markt gericht is en een prijskaartje van bijna 3000 euro per headset heeft. Ze worden in verschillende sectoren voor verschillende toepassingen ingezet. Onder andere ruimtevaartorganisatie NASA is één van de bekendste gebruikers van de HoloLens-headsets. Wat Microsoft kan met augmented reality demonstreerde het bedrijf onlangs nog met de voorstelling van Microsoft Mesh.

Oorlogstechnologie

De samenwerking tussen Microsoft en het Amerikaanse leger dateert al van 2018. Toen sloten beide partijen al een overeenkomst ter waarde van 480 miljoen dollar om samen te werken aan AR-technologie voor militaire doeleinden. Dat onderzoeksproject kreeg de naam Integrated Visual Augmentation System. Van zodra de technologie klaar was voor massaproductie, zou het leger opnieuw onderhandelen met Microsoft voor een leveringscontract. De AR-headsets zullen vooral ingezet worden voor het trainen en opleiden van soldaten. “Het programma zorgt voor een verbeterde omgevingsbewustzijn, wat moet leiden tot het sneller delen van informatie en nemen van beslissingen in verschillende scenario’s”, legt AR-expert Alex Kipman uit in een blog.

De deal met het Pentagon zal ongetwijfeld een enorme boost betekenen voor de HoloLens en AR-technologie in zijn geheel. Toch is lang niet iedereen bij Microsoft gelukkig met de samenwerking. Toen het bedrijf in 2018 het IVAS-project aankondigde, vroegen 94 medewerkers van Microsoft het bestuur middels een petitie te stoppen met hun medewerking aan de ontwikkeling van ‘oorlogstechnologie’.

Microsoft en het Amerikaanse leger hebben elkaar op meerdere manieren gevonden. In 2019 snoepte Microsoft Azure het felbegeerde JEDI-contract nog af van Amazon Web Services. Amazon probeert voor de rechtbank dat contract nietig te verklaren wegens vermeende bias door Trump tijdens de beslissingsprocedure. Die rechtszaak loopt ondertussen al meer dan een jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business