Nieuws

Google gaat productreviews strenger beoordelen

Google wil kwaliteitsvolle productreviews prominenter zichtbaar maken in Google Search, zodat consumenten zich niet laten verleiden door fake recensies.

Productreviews zijn een belangrijke bron bij het zoeken naar informatie over een product, maar kwaliteitsvolle recensies vinden is niet altijd zo eenvoudig. Bovendien weet je nooit honderd procent zeker of de recensent wel honderd procent eerlijk is geweest bij het schrijven van zijn productreview. Vooral op webshops stellen zogenoemde gebruikers de kwaliteiten van het product wel eens veel beter voor dan dat ze in werkelijkheid zijn, of geven ze een hoge rating zonder die te verantwoorden. Een Britse consumentenbond legde onlangs nog een massale handel in valse productreviews voor Amazon bloot.

Google wil er wat proberen aan te doen. Onderscheid maken tussen echte en valse reviews kunnen de algoritmen van Google Search nog niet helemaal, maar de algoritmen zullen wel getraind worden om productreviews strenger te beoordelen. In een blogpost op een ontwikkelaarsforum voor Google Search legt Google een nieuw rangschikkingssysteem uit om ‘kwaliteitsvolle’ productreviews prominenter aan bod te laten komen in de zoekresultaten. Voorlopig zal dit nieuwe systeem enkel gehanteerd worden voor Engelstalige productreviews, maar we durven wel veronderstellen dat op termijn ook Nederlandstalige recensies aan een strenge beoordeling onderworpen worden.

Kwaliteit boven kwantiteit

Google zal daarbij enkele voorbeeldvragen als criteria hanteren die als maatstaf zullen gebruikt worden om de productreview te beoordelen. Door simpelweg een opsomming te geven van de productfeatures of te zeggen dat je het product ‘leuk’ vindt zal je er niet meer komen. Je moet alle aspecten van het product grondig afwegen, deze toetsen tegenover je eigen ervaringen en relevante studies of benchmarktesten, een grondige afweging maken van de voor- en nadelen en waar mogelijk vergelijken met gelijkaardige producten. De volledige vragenlijst vind je in de blogpost terug. Op deze manier wil Google recensenten die wel de nodige moeite steken in hun productreview belonen met extra verkeer via de zoekmachine.

Ben je op zoek naar betrouwbare informatie over techproducten, dan kan je gelukkig altijd terecht op de reviewrubriek van TechPulse. Je mag er gerust in zijn dat onze productreviews voldoen aan alle kwaliteitseisen van Google.

google searchontspanningproductreviews

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals