Nieuws

DuckDuckGo blokkeert Google FLoC alvast

Google FLoC topics API
'Am I FLoCed?' zou binnenkort wel eens de nieuwe hit kunnen worden. Ook DuckDuckGo heeft beslist het FLoC-systeem van Google te blokkeren.

Zowel de zoekmachine als browserextensie van DuckDuckGo blokkeert voortaan het nieuwe advertentiesysteem van Google. Dat systeem is een alternatief waarbij Google internetgebruikers in cohorts gaat opnemen, cookies zijn dus niet meer nodig. Dat systeem is een onderdeel van Googles Privacy Sandbox. Daarmee wil de zoekmachinegigant een pak privacyvriendelijker worden en FLoC moet daarbij helpen.

DuckDuckGo

Maar het nieuwe systeem heeft ook al heel wat kritiek. Daarom schiet DuckDuckGo al uit de startblokken. De browserextensie voor Chrome heeft al een update ontvangen waarbij FLoC geblokkeerd wordt en gebruikers niet meer kunnen opgenomen worden in een cohort. Bovendien zal ook de zoekmachine van DuckDuckGo op die manier gaan werken dat je niet in het FLoC van Google kan terechtkomen. Dat heeft de privacyvriendelijke zoekmachine laten weten in een blogpost. Bovendien geven ze advies voor websitebeheerders om een stukje code te implementeren waarbij je dat systeem sowieso al kan weren voor gebruikers.

Die laatste is sinds enkele weken begonnen aan de eerste tests met de nieuwe Privacy Sandbox. De bedoeling is eigenlijk om op termijn advertenties op basis van cookies stop te zetten. In de plaats worden gebruikers opgenomen in groepen die gebaseerd worden op jouw interesses, websitebezoeken en ga zo maar door. Een privacyvriendelijker alternatief voor adverteerders en gebruikers zeg maar. Al klinkt dat allemaal best mooi op papier.

Wie wil weten of hij/zij al is opgenomen in een cohort kan dat binnenkort testen via de website Am I FLoCed?. Momenteel is het nieuwe FLoC nog maar actief op 0,5% van de wereldwijde Chromegebruikers dus is de kans klein dat je er al bij zit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business