Amazon

De FBI heeft een man opgepakt die dreigde met een bomaanslag op datacenters van Amazon, om “70 procent van het internet plat leggen”.

Advertentie

Volgens de Britse openbare omroep BBC gaat het om de 28-jarige Seth Aaron Pendley. De Amerikaanse inlichtingendienst arresteerde hem nadat een undercoveragent van de FBI een springtuig had bemachtigd dat onklaar gemaakt was. De verdachte had het gemunt op drie datacenters van Amazon Web Services (AWS). Hij zou ervan overtuigd zijn dat hij een groot deel van het internet plat zou kunnen leggen door de gebouwen te laten ontploffen.  

De verdachte was er heilig van overtuigd dat 70 procent van het internet, waaronder ook diensten die de CIA en FBI gebruiken, in de lucht gehouden wordt door installaties in 24 gebouwen. Door die te beschadigen dacht de man de “oligarchie” (een kleine groep mensen die volgens hem de echte macht heeft in de VS) te kunnen dwarsbomen.  

Undercoveroperatie 

Het was een alerte burger die de FBI op de hoogte bracht van Pendleys socialemediaberichten waarin hij zijn plannen vaag aankondigde. Hij zei er onder de schuilnaam Dionysus dat hij “een klein experiment wou uitvoeren dat gevaarlijk was en de aandacht van de veiligheidsdiensten zou trekken”. Uiteindelijk onderschepte de FBI berichten die Pendley via de chatapp Signal verstuurde. Daarin werd hij concreter over de aanval op drie AWS-gebouwen die vlakbij elkaar liggen.

Op 31 maart hielp een undercoveragent Pendley voor de schijn in zijn zoektocht naar explosieven. De uitwisseling van die explosieven zou op 8 april moeten gebeuren. De leverancier zou hem daarbij laten zien hoe hij ze moest activeren. Nadat Pendley de springtuigen in zijn wagen dropte, werd hij opgepakt door de FBI. Als hij veroordeeld wordt, riskeert hij tot 20 jaar cel.  

Bestorming Capitool 

De verdachte is niet aan zijn proefstuk toe. De onderzoekers kwamen erachter dat hij aanwezig was bij de rellen tijdens de bestorming van het Capitool.  Daarvoor verplaatste hij zich van Texas helemaal naar Washington DC. Pendley ging het parlementsgebouw uiteindelijk niet binnen. Volgens de FBI had hij aan vrienden gezegd een aanvalsgeweer bij zich te hebben, maar dat liet hij in de wagen. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here