Nieuws

Facebook-comité buigt zich over verzoeken om content te verwijderen

Reageren Facebook en Instagram niet op je verzoeken om posts te laten verwijderen? Dan kan je het voorleggen aan een extern comité.

Het Oversight Board is een extern orgaan dat controleert of Facebook zijn eigen beleidsregels wel nauwkeurig naleeft. De expertise van het comité wordt normaal gezien ingeroepen bij kwesties die een groot deel van de Facebook-community aangaan. Het comité wil voortaan ook meer gaan optreden als bemiddelaar tussen Facebook en Instagram en haar gebruikers. Je had al de mogelijkheid om het verwijderen van een post aan te vechten bij het comité, nu zullen zij in sommige gevallen ook optreden bij verzoeken om content te laten verwijderen. Dat maken ze zelf bekend op hun blog.

Om te voorkomen dat ze overladen worden met verzoeken van gebruikers stelt het comité wel duidelijke voorwaarden op wanneer ze zullen bemiddelen. Eerst en vooral moeten gebruikers alle mogelijke kanalen gebruiken die Facebook aanbiedt. Pas als daaruit geen (gewenste) reactie komt, kan een verwijderingsverzoek worden ingediend bij het comité. Als het comité veel verzoeken rond bepaalde posts binnenkrijgt, dan zullen zij die klachten verzamelen en een case starten. Om de privacy te waarborgen zal een case nooit namen of gegevens van aanklagers bevatten.

Ban Trump

Het Oversights-comité zal in de loop van de komende weken haar nieuwe diensten uitrollen naar Facebook- en Instagram-gebruikers wereldwijd. Op dit moment hebben ze wel nog de handen vol met een moeilijk dilemma: de ban van Donald Trump. Facebook sloeg de voormalige president in de ban na de bestorming van het Capitool omdat hij de menigte zou hebben opgehitst met zijn controversiële uitspraken rond de verkiezingsuitslag. Je herinnert je zijn leuze “Stop the steal” vast nog wel. Zuckerberg besloot om het comité zich te laten buigen over de beslissing om Trump al dan niet weer toe te laten. Een kwestie die veel losweekt bij de Facebook-community; het comité kreeg al meer dan 9.000 vragen rond deze kwestie binnen. Een definitief advies is nog niet gegeven.

Facebook liet het Oversights Board oprichten om tot een objectieve besluitvorming te komen. Hoewel het comité in dienst van het bedrijf werkt, hebben zij de autoriteit om Zuckerberg & co op het matje te roepen. Het comité is niet vrij van kritiek. Tegenstanders vinden dat Zuckerberg de verantwoordelijkheid tot het nemen van moeilijke beslissingen van zich probeert af te schuiven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business