Nieuws

Chipfabrikant TSMC: “Tekort zal tot 2022 aanhouden”

De Taiwanese chipfabrikant TSMC verwacht geen snelle oplossing voor de globale chipcrisis. Een situatie die het bedrijf ook niet slecht zou uitkomen.

Het tekort aan computerchips is al maandenlang het gespreksonderwerp binnen de technologiesector. Dat komt omdat verschillende sectoren er zwaar door getroffen worden, van de autoindustrie tot Apple. Eerder deze week hield Joe Biden nog een virtueel overleg met de grootste spelers uit de chipindustrie waarna Intel zich engageerde om de productie van chips zo snel mogelijk op te trekken. Maar volgens TSMC is het te laat om de situatie dit jaar nog recht te trekken.

Nikkei Asia schrijft dat de CEO van het bedrijf C.C. Wei tijdens een call met investeerders liet optekenen dat het tekort ten vroegste pas tegen begin 2022 volledig kan weggewerkt worden. TSMC en andere grote spelers hebben inspanningen geleverd om hun productie te verhogen, maar onfortuinlijke gebeurtenissen zoals het extreme winterweer in Texas en een brand bij een Japanse productiefabriek maakten de put te diep. Langs de andere kant verwacht Wei dat de vraag naar computerchips onrealistisch hoog zal blijven. Slecht nieuws voor bedrijven die nu al op hun limieten aan het botsen zijn.

Sterke winststijging ondanks tekort

Uit de meest recente financiële cijfers van het bedrijf blijkt dat de crisis TSMC helemaal niet slecht uitkomt. Het bedrijf zag zijn omzet tijdens het eerste kwartaal met 17% stijgen tot 362,4 miljard Taiwanese dollar (10,68 miljard euro) de boekte een nettowinst van 140 miljard Taiwanese dollar (4,12 miljard euro). TSMC heeft grote klanten in de portefeuille zitten: ze maken chips voor de iPhones van Apple, Qualcomm, Nvidia en de autoindustrie. Tegen het einde van het jaar zou de omzet met meer dan 20% kunnen stijgen.

Toch waarschuwt Wei dat de capaciteit van het bedrijf uit zijn voegen aan het barsten is om nog aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Het Taiwanese bedrijf heeft 100 miljard dollar opzij gezet om de productiecapaciteit te verhogen en zal 30 miljard dit jaar al investeren. Tegen 2024 wil het fabriek in de staat Arizona een eerste productiefabriek buiten Azië bouwen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business