Nieuws

Apple moet productie MacBooks en iPads stopzetten door chiptekort

De globale chipcrisis treft ook Apple. De productie van MacBooks en iPads is tijdelijk een halt toegeroepen omdat er onvoldoende onderdelen in de fabrieken zijn.

Apple zit met de handen in het haar. Het Aziatische nieuwsmedium Nikkei Asia bericht dat Apple de productie van MacBooks en iPads tijdelijk heeft moeten stopzetten. De productiefabrieken in Aziatische landen waar Apple zijn producten in elkaar laat steken kampen op dit moment met een chronisch tekort aan onderdelen. Apple zou nu al leveringen voor dit kwartaal hebben verschoven naar de tweede helft van 2021.

Dat is een rechtstreeks gevolg van de globale chipcrisis die al verschillende industrieën heeft getroffen en maar moeilijk raakt opgelost. De problemen begonnen in de auto-industrie, maar hebben zich inmiddels naar quasi sectoren die nood hebben aan computerchips verplaatst. Toch leek Apple lange tijd bespaard te blijven van de crisis. Als grote speler in de industrie heeft Apple de macht om druk uit te oefenen op chipfabrikanten aan te zetten hun bestellingen prioriteit te geven. Bovendien heeft Apple een weer complexe productieketen waarbij de assemblage van onderdelen over meerdere fabrieken verspreid is. In een kritieke situatie als deze heeft die strategie zijn nut bewezen, maar soms moet zelfs Apple de wetten van de natuur ondergaan.

Productie iPhones gaat verder

Volgens het rapport van Nikkei Asia zouden de productieproblemen voorlopig nog niet van toepassing voor de productie van de iPhones. Maar ook hier zou de stockvoorraad van onderdelen stilaan op zijn limieten botsen. Een voorraadbreuk van iPhones hoeven we voorlopig nog niet te verwachten, maar als de industrie zich niet snel herpakt zou het zomaar kunnen dat we binnenkort geen iPhones en iPads meer in de winkelrekken zien liggen. Apple was niet beschikbaar voor commentaar.

De iPhones blijven voorlopig gespaard.

Ondertussen blijft er veel onzekerheid hangen over de situatie. PC-fabrikant Acer liet zich eerder deze week opvallend optimistisch uit en voorspelde dit kwartaal nog beterschap. Toch zijn veel analisten voorzichtiger met hun voorspellingen. Omdat de vraag naar bijvoorbeeld computers blijft toenemen, zal ook de strijd om het beperkte aantal computerchips niet snel gaan liggen. Vooral kleinere technologiebedrijven met minder onderhandelingskracht kunnen dit kwartaal in serieuze problemen komen. De overheden van de Verenigde Staten, Japan en Duitsland hebben de grote chipfabrikanten uit Zuid-Korea en Taiwan al aangespoord eerst de productie voor de auto-industrie te herstellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business