Starship SpaceX SN9

SpaceX mag straks astronauten naar de maan schieten. De NASA kende het contract voor nieuwe maanvluchten toe aan het bedrijf van Elon Musk.

Advertentie

SpaceX mag nu een vervolg breien aan de legendarische Apollo-missies, die in 1972 op hun einde liepen. Het contract heeft een waarde van maar liefst 2,9 miljard dollar. Nochtans was de concurrentie niet mals. Het Blue Origin van Amazon-baas Jeff Bezos had zich in een partnerschap met het ervaren Lockheed Martin en Dynetics kandidaat gesteld. 

Eerder werd verwacht dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met twee bedrijven in zee zou gaan. De NASA doet dat doorgaans om de competitie tussen de bedrijven aan de wakkeren. Zo zouden die het beste uit elkaar naar boven halen. Bovendien zou de NASA kunnen terugvallen op een back-upplan wanneer een van de bedrijven de opgestelde verwachtingen door omstandigheden niet kan inlossen. 

Vertrouwen in SpaceX 

Voor de nieuwe Artemis-missies naar de maan had SpaceX zijn Starship naar voor geschoven. Hoewel alle prototypes van de reusachtige rakketen tijdens of vlak na de landing ontploften, heeft de NASA toch het volste vertrouwen in de ruimtetuigen van Elon Musk. Hij plant dan ook nog steeds om Starship later dit jaar in een baan om de aarde te schieten. Dat de Starship-raketten herbruikbaar zijn, gaf volgens de NASA de doorslag. 

Het contract is levensbelangrijk voor SpaceX. Het private ruimtevaartbedrijf werkt al samen met de NASA om astronauten te laten pendelen naar het Internationale Ruimtestation ISS. De volgende missie moet al op 22 april plaatsvinden. 

De Amerikanen willen tegen 2024 weer astronauten op het maanoppervlak laten wandelen. Die streefdatum wordt opnieuw bekeken. Vermoedelijk zal de missie verlaat worden om budgettaire redenen. Eerder maakte de NASA al bekend dat er voor het eerst een vrouw op de maand zal staan, net als een astronaut met een andere huidskleur. De NASA liet ook weten een onbemande maanlanding te zullen uitvoeren, voordat er astronauten aan te pas komen. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here