Nieuws

Nintendo klaagt hacker Bowser aan

Zo werken Nintendo Switch Cloud Saves
De Japanse game- en consolefabrikant Nintendo heeft een klacht ingediend tegen een hacker die hackingtools verkocht voor de Nintendo Switch.

Dat meldt entertainmentwebsite Polygon. De hacker genaamd Gary Bowser zou aan het hoofd staan van Team Xecuter en verantwoordelijk zijn voor inbreuken op de copyright van Nintendo. Het zou ook gehackte Nintendo Switch-consoles verkopen. Hiermee zouden gebruikers illegaal gekopieerde Switch-games op kunnen spelen. Bowser is toevallig dan ook de naam van de antagonist in de Super Mario-reeks. Nintendo verzet zich hard tegen console-hackers. Het ziet er dan ook niet naar uit dat het zich hier zacht wil opstellen.

In de omschrijving valt te lezen dat Nintendo de operatie van Team Xecutor ziet als “internationale piraterij”. Team Xecutor zou de consoles hacken en ervoor zorgen dat het veiligheidsmaatregelen omzeilt. Nintendo heeft de verkopers van de tools reeds eerder aangeklaagd. Enkele van deze tools zijn SX Pro, SX Core en SX Lite.

Bad guy Bowser

In het document dat Polygon kon bemachtigen, stelt Nintendo dat de acties van Bowser meer dan 79 miljoen Nintendo Switches in gevaar hebben gebracht voor piraterij. Uit de klacht blijkt ook dat de schadevergoeding van Nintendo uit niet mals is. Zo zouden ze voor elk gehackt toestel 2.500 dollar eisen. Bij elke inbreuk op het copyright vragen ze ook nog eens 150.000 dollar extra. Hiermee hopen ze om Team Xecutor en toekomstige hackers te ontmoedigen van hun consoles te kraken en door te verkopen.

Gary Bowser en teamgenoot Max Louarn werden reeds in de herfst van 2020 gearresteerd voor de illegale verkoop van de consoles en software. Bowser zou al vanaf 2013 gereedschappen hebben verkocht voor het hacken van de Nintendo 3DS, de vorige handheld console van de fabrikant.  

Er duiken ook enkele stemmen op van critici die bedenkingen hebben. Volgens hen zou piraterij een geldig middel zijn voor de conservatie van oudere games. Hiermee kunnen ze deze documenteren en bewaren. Gezien het feit dat Team Xecutor echter uit was op winst, blijkt het ook voor de critici een standpunt dat moeilijk te verdedigen valt.

Nintendo versus hackers

De Nintendo Switch kwam in 2017 uit. Ondanks het feit dat dit al vier jaar geleden is, blijft het een ongelofelijk populaire console. Vanwege de extra tijd die mensen thuis spendeerden met de Covid-19-pandemie bleek ook de verkoop in 2020 nog steeds aanzienlijk. Vorig jaar zorgde het er mee voor dat een hacker drie jaar cel kreeg voor het inbreken in de servers van Nintendo en verspreiden van informatie. Met dit lek werd veel informatie rond oude projecten openbaar gemaakt, wat niet naar de zin was van de consolefabrikant. Het bedrijf staat bekend voor zijn gesloten houding, wat mee een verklaring kan zijn voor het strenge optreden bij inbreuken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business