Met een virtuele YouTube-mascotte genaamd N-ko wil Netflix de Japanse animeliefhebber naar het streamingplatform lokken.

Advertentie

Netflix heeft vandaag een wel heel bijzondere video gedeeld via zijn YouTube-kanaal voor Japanse animeseries. In de video stelt Netflix’ nieuwste mascotte N-ko zich voor aan de wereld. N-ko is niet zomaar een mascotte: het is een volledig digitaal ontworpen avatar die als een soort virtuele assistente gebruikers zal begeleiden door het nieuwe aanbod aan Japanse animeseries die verschijnen op het streamingplatform. We weten niet goed hoe we het personage het best moeten omschrijven. De omschrijving van Reuters is misschien nog wel het meest treffend: ‘een schaap-mensachtige levensvorm’. Laat je verbeelding daar maar op los gaan. Een anonieme werknemer sprak de stem in.

Met deze marketingstunt wil Netflix liefhebbers van het animegenre lokken naar het streamingplatform. Het animegenre ontstond in Japan en is sinds de pandemie nog populairder dan ooit, maar blijkbaar kunnen de Japanners toch wat hulp gebruiken om nieuwe producties te ontdekken op Netflix. Co-CEO Theodore Sarandos ziet op termijn potentieel om aan de hand van virtuele mascottes Japanse en Koreaanse content globaler te kunnen commercialiseren. Door series als Pokémon is het animegenre ook in Europa bekend geraakt. N-ko spreekt wel enkel Japans dus de gemiddelde Europeaan zal er maar weinig hulp aan hebben. Maar als het concept aanslaat in Japan, krijgt N-ko mogelijk nog Europese zussen.

VTubers: een nieuwe rage

Netflix maakte voor de ontwikkeling van de virtuele mascotte gebruik van een opkomende trend die ‘virtual YouTubers’ ofwel kortweg ‘VTubers’ genoemd worden. Het concept introduceert virtual reality-technologie op het streamingplatform zonder dat je daar gespecialiseerde apparatuur voor dient te dragen. VTuber zijn avatars gemaakt uit computer generated graphics die ‘eigenaar’ zijn van YouTube-kanaal.

Experimenten met virtuele YouTube-personages bestaan al sinds 2010, maar de Japanse avatar Kizuna AI wordt gezien als de eerste volwaardige VTuber. Eind 2020 waren er 10.000 actieve VTubers, waarvan het overgrote deel uit Japan komt. Vaak zien die er ongeveer hetzelfde uit als de mascotte van Netflix.


Wij maken (voorlopig?) nog geen gebruik van virtuele mascottes om je series en films aan te raden. Hier lees je een overzicht van aankomende titels op Netflix België in de maand mei.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here