Office standaardlettertype

Microsoft Office krijgt tegen 2022 een nieuw standaardlettertype en jij kan mee kiezen. De keuze gaat tussen 5 nieuwe fonts.

Advertentie

Dat heeft het Microsoft Design Team laten weten. Het bedrijf is momenteel volop bezig aan de ontwikkeling van een nieuw standaardlettertype voor Office. Momenteel zijn er vijf nieuwe fonts in de running waaruit Microsoft uiteindelijk eentje zal kiezen. Het is van 2007 geleden (met Calibri) dat de softwaregigant nog een wijziging bracht in het standaardfont van zijn populaire Officepakket.

Goodbye Calibri

In 2007 lanceerde Microsoft Calibri. Een nieuw standaardlettertype dat het tijdperk van Times New Roman overnam. Calibri werd ontworpen door een Nederlander, Lucas de Groot. Het bedrijf wil nu, 14 jaar later, mee evolueren met de rest van het Officepakket. Tijd voor een nieuw standaardlettertype dus. Het oude standaardfont zal uiteraard niet vedwijnen en gewoon beschikbaar blijven in Office.

De nieuwe lettertypes waartussen gekozen wordt zijn Bierstadt, Grandview, Seaford, Skeena en Tenorite. Alle lettertypes zijn door een andere ontwerper in elkaar gestoken. Wie interesse heeft kan de nieuwe lettertypes hier bekijken. Alle ontwerpers leggen ook het hoe en wat uit van hun ontwikkeling.

De bedoeling is dat Microsoft ten laatste tegen 2022 een keuze heeft gemaakt. En hoe gaat het bedrijf dat nieuwe standaardlettertype kiezen? Via gebruikersfeedback en polls. Nadat het bedrijf een opvolger heeft gekozen, zullen ook de andere vier lettertypes gewoon beschikbaar blijven in Office.

Wil je mee kiezen? Jouw feedback wordt gevraagd via deze weg.

Advertentie

5 REACTIES

 1. Hoe kan je het beste lettertype kiezen uit wat jullie mij tonen? Elke lettertype tonen jullie met andere letters. Zo kan je toch niet vergelijken.
  Ik wil elke letter die gebruikt wordt terugzien zien in elk lettertype. Dan kan ik vergelijken.
  Proficiat aan hem die de layout van elk lettertype zo mooi verzorgd heeft. Het is nu net die layout, de kleurtjes, de vlakken, enz die in dit geval overbodig is. Het gaat hier enkel over letters die op de monitor op een wit vlak getypt worden.
  Zo zou het moeten:
  Lettertype 1: A – D – S – E – P – Q – a – d – s – e – p – q
  ::
  ::
  Lettertype 5: A – D – S – E – P – Q – a – d – s – e – p – q
  Ik doe dus niet mee.

  • Beste Eduard,

   Dit zijn de officiële visuals van Microsoft. In de bijgevoegde tweet kan je de verschillende lettertypen ‘in actie’ zien.

   • Jens, ik kan je alleen maar vertellen dat er bij MS grote sukkelaars zitten. Personen die samengesmolten zijn met hun computer en enkel nog denken in nullen en eentjes en geen presentatie meer kunnen maken voor de “gewone gebruiker”. Om zo’n personen te begrijpen moet je eerst 20 jaar naar de universiteit gaan en al vanaf de leeftijd van 2 jaar met een computer bezig zijn.
    Waarom kan het niet eenvoudig?
    Ook de tweet waar je naar verwijst brengt mij niks verder.
    Ik hoop dat je met “In de bijgevoegde tweet kan…” deze tekstregel bedoelt: pic.twitter.com/fV9thfdAr4

 2. Volledig akkoord met Eduard.

  Nu de schermen de leesbaarheid van papier benaderen en tekst op het scherm alsmaar kleiner wordt is het belangrijk dat we dit kunnen testen in al zijn facetten.
  Een lettertype kan je alleen beoordelen in een volledige tekst met titels, ondertitels, vet, cursief, …

 3. Waarom gebruiken ze niet Helvetica dat schijnt het best leesbare lettertype te zijn dat er bestaat. Wordt ook gebruikt op snelwegen, statioen en sommige straatnamen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here