Microsoft verwijdert Adobe Flash Player

Microsoft gaat alle restanten van Adobe Flash volledig verwijderen uit Windows 10. De systeemupdate die daarvoor zorgt komt er in juli aan.

Advertentie

Wie dat zou willen kan de overgebleven onderdelen Flash ook al laten verwijderen met de 21H1-update die er deze maand al aankomt. Flash zal dan voor eens en altijd gewist worden als onderdeel van Microsofts besturingssysteem. De update die Flash-restanten opkuist geldt trouwens ook voor oudere Windows-versies, zoals 8.1 en Windows Server 2012. De planning daarrond publiceerde Microsoft in een blogpost

Aangekondigd afscheid 

Waarom moet Flash nu weer baan ruimen? Wel, de programmeertaal en zijn scripts werden destijds gebruikt om websites om te smukken met aantrekkelijke animaties. Het grote nadeel is dat Flash best wel wat RAM consumeert. Browsers als Google Chrome en andere Chromium-varianten worden wel eens verweten dat het slokops zijn van kostbaar werkgeheugen. Daar komt nog bij dat HTML5 vergelijkbare functies bevat en dat ontwikkelaars Flash dus niet meer nodig hebben. Bovendien zouden hackers Flash makkelijk kunnen misbruiken. Aan het einde van vorig jaar besloot eigenaar Adobe om er zelf definitief de stekker uit te trekken. 

Microsoft Edge zonder Flash 

Microsoft is al langer bezig met het updaten van zijn browser Edge en het weghalen van de laatste restjes Flash. Binnenkort gebeurt hetzelfde voor de Flash Player die vroeger in een Windows-installatie verweven zat. Een oudere supportpagina vermeldt wel dat wie de Adobe Flash Player op een handmatige manier installeerde, de software mogelijk nog zelf zal moeten verwijderen.  

Voor wie toch nog warme herinneringen overhoudt aan de oude flashgames en animaties, kan terecht bij het Internet Archive

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here