Jaguar I-Pace

De Jaguar I-Pace van Google is uitgerust met sensoren om de luchtkwaliteit te meten en zal een jaar lang door Dublin rijden.


Google pakt in de Ierse stad Dublin uit met een primeur. Voor het eerst zullen elektrische wagens rondrijden om nieuwe beelden te maken voor Google Street View, de populaire feature in Google Maps waarmee je je eigen huis kan opzoeken. Daarmee kiest ook Google voor duurzame mobiliteit. De keuze van Google viel op de Jaguar I-Pace. Dat kondigt de fabrikant van de luxueuze wagens zelf aan via een persbericht.

De Jaguar I-Pace gaat dus de geschiedenisboeken in als de allereerste elektrische Google Street View-wagen. Een goede keuze van Google, maar er zijn ook betere elektrische wagens in de markt als je onze bescheiden mening vraagt. Jaguar is vriend aan huis bij moederbedrijf Alphabet; de autobouwer levert ook wagens aan Waymo voor experimenten met zelfrijdende technologie.

Luchtkwaliteit meten

Het hoofddoel van de Jaguar I-Pace zal echter niet het maken van nieuwe beelden van de gebouwen en straten in Dublin zijn. Als je een afbeelding van de wagen bekijkt, dan zie je naast camera’s ook speciale sensoren op het dak gemonteerd. Met die sensoren kunnen de wagens de luchtkwaliteit meten in de stad. Ze meten de concentratie nitrogeendioxide (NO2), koolstofdioxide (CO2) en deeltjes fijnstof in de Ierse lucht. De data worden onderzocht door onderzoekspartners van Google en omgezet naar concrete rapporten voor het lokale stadsbestuur van Dublin. In 2018 deden de Google Street View-wagens dit ook al in Londen.


Image Credit: Jaguar & Google

Google kiest voor elektrisch

We zijn benieuwd of Google in de komende maanden haar Google Street View-vloot verder gaat elektrificeren. Google zet hard in op het verminderen van hun ecologische voetafdruk. In september kondigde het bedrijf aan hun CO2-voetafdruk tot nul te hebben herleid. Overschakelen op elektrische wagens zou de klimaatambities extra kracht bij zetten.

In ons land zullen elektrische Google Street View-wagens wellicht nog niet meteen te zien zijn. Google heeft België nog maar pas doorkruist om de beelden van de Belgische straten van een grondige update te voorzien. Ben je bij die laatste fotoronde net iets te zichtbaar in beeld gekomen? Zo kan je je huis laten verwijderen van Google Maps en Street View om digitale pottenkijkers buiten te houden.