Nieuws

Google rolt Nearby Share-functie uit op Chromebooks

Nearby Share naar Chromebooks
Nearby Share, zeg maar Googles variant op AirDrop van Apple, komt naar Chromebooks. Tot nu toe zat die alleen op selecte Android-toestellen.

De aankondiging van Nearby Share dateert al van augustus vorig jaar. Het systeem om snel draadloos bestanden uit te wisselen à la Airdrop, was er in eerste instantie voor een beperkt aantal Android-apparaten. Bijna een jaar later kondigt Google aan dat het Nearby Share gaat uitrollen naar Chrome OS. 

Nearby Share zal ook via Chrome OS bestanden kunnen versturen via een combinatie van draadloze systemen: Bluetooth, Bluetooth LE, WebRTC of peer-to-peer wifi. Het protocol zal dus ook bruikbaar zijn wanneer je niet over een internetverbinding beschikt. Bovendien zal je niet enkel tussen Chromebooks bestanden kunnen uitwisselen. In de instellingen kan je kiezen welk toestel het jouwe kan zien. In principe zijn straks alle Chrome- en Android-apparaten compatibel. 

Meer nieuwigheden 

Met Chrome OS 91 voegt Google nog twee nieuwe functies toe. Net zoals bij Android krijgen apps op het bureaublad een ronde badge die weergeeft of een app notificaties heeft. Google koos er gelukkig voor om het simpel te houden en het aantal meldingen zie je niet. De instellingen voor die weergave kan je ook aanpassen in het Quick Settings-menu.

Daarnaast zit er in de Files-app een nieuwe optie om Google Docs, Sheets en Slides op te slaan voor lokale toegang, zonder internetverbinding. Activeer je de feature, dan zal er naast de bestanden in kwestie een vinkje kome te staan. De functie voor ‘offline bewerken’ wordt later deze maand gelanceerd.  

Credit: Google

Tot slot krijg je nog wat meer mogelijkheden om de interface grafisch op te smukken. Google is een samenwerking aangegaan met artiest Leo Natsume. Zo kan je je Chrome-omgeving nog wat mooier inkleden. 

Lees ook: Google FLoC nu beschikbaar in Chrome Canary

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business