Nieuws

Oplichters in App Store maakten gebruikers 48 miljoen dollar armer

Hoewel Apple erg strikt is voor ontwikkelaars, glipte er op de App Store toch een klein aantal frauduleuze apps door de mazen van het net.

Bij de 1.000 meest succesvolle apps in de App Store zat 2 procent aan toepassingen die gebruikers onwettig geld afgeluisd hebben. In totaal gaat het om 48 miljoen dollar. Apple zag ook zijn commissie van 30 procent door de neus geboord. Het Californische techbedrijf zou wel 12 van de 18 gerapporteerde apps verwijderd hebben. Dat schrijft The Washington Post.  

Een aantal van de schimmige apps deed zich voor als een VPN-dienst. Die gaf de valse melding dat het toestel van gebruikers geïnfecteerd zou zijn en linkte handig door naar betalende antivirussoftware. Daarnaast ging het voornamelijk om datingapps, QR-codelezers en toepassingen die zich voordeden als een onderdeel van Samsung of Amazon. Ze gebruikten fake reviews om hoger te ranken in de App Store. 

Streng App Store-beleid 

“Ontwikkelaars moeten bij ons aan hoge standaarden voldoen. Op die manier blijft de App Store een veilige en vertrouwde plaats voor klanten die software downloaden. We zullen altijd actie ondernemen tegen apps en ontwikkelaars die de gebruiker schade willen toebrengen”, zei woordvoerder Fred Sainz aan de Amerikaanse krant. “Apple is een voorbeeld binnen de industrie dat de veiligheid van onze klanten op de eerste plaats zet. We zullen blijven bijleren en ons goed beheer verder laten evolueren. Daarom doen we de nodige investeringen om ervoor te zorgen dat onze gebruikers de allerbeste ervaring aangeboden krijgen”, luidt het. Of die extra inspanningen het aantal fraudeurs verder kan doen dalen, valt af te wachten. 

Kritiek van Epic 

Apple zei onlangs dat het vorig jaar alleen al maar liefst 1,5 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties geblokkeerd heeft. Naar eigen zeggen vat de techreus daders doorgaans binnen de maand bij de lurven. Het appbeleid van Apple was ook hét grote aandachtspunt in de rechtszaak met Epic Games. De ontwikkelaar van Fortnite had een eigen systeem op poten gezet om de 30 procent commissie op in-app-transacties te omzeilen. Epic beschuldigt Apple ervan dat het die strenge beveiliging voor een stuk als excuus gebruikt om een zo hoog mogelijke commissie te kunnen opstrijken. 

Apple-CEO Tim Cook reageerde onlangs dat het strikte beleid absoluut noodzakelijk is. “Zonder zou de App Store een toxische puinhoop zijn”, wist hij. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business