iPadOS 15

Apple heeft tijdens WWDC iPadOS 15 gelanceerd. Het nieuwe OS zit boordevol features om gebruikers meer uit hun iPad te laten halen.

Advertentie

 “Met iPadOS 15 haal je nog meer uit je iPad”, zei Craig Federighi, senior vice president van Software Engineering bij Apple, tijdens WWDC. “Je kunt nu nog productiever zijn en dat is te danken aan een hele reeks nieuwe features: intuïtievere multitasking, een nieuw ontwerp voor het beginscherm met geïntegreerde widgets en de appbibliotheek, vanuit elke app aantekeningen maken met Snelle notities, Vertaal voor iPad, SharePlay, een nieuwe versie van Safari en nieuwe tools om geconcentreerd te kunnen werken.”

iPadOS 15 legt de focus dus duidelijk op het verhogen van de productiviteit. We overlopen de belangrijkste nieuwe features.

iPadOS 15: wat is nieuw?

1. Multitasking en toetscombinaties

Met iPadOS 15 is het makkelijker dan ooit om met meerdere apps tegelijkertijd te werken. Bovenaan apps verschijnt een nieuw menu voor multitasking waarmee je met één tikje Split View of Slide Over kunt inschakelen. Je kunt nu ook vanuit Split View bij het beginscherm, zodat je nog gemakkelijker de juiste app kunt kiezen. Via de nieuwe Appstrip kan je ook multitasken met apps die meerdere vensters gebruiken, zoals Safari en Pages, en snel e-mails bekijken. Voor het gebruik van een extern toetsenbord zijn nieuwe toetscombinaties geprogrammeerd om multitasking te bevorderen.

2. Persoonlijke ervaring via widgets

Plaats widgets tussen apps op je beginscherm om meer informatie te zien en je startscherm te personaliseren. De widgets van iPadOS15 zijn groter en daarom ideaal voor bijvoorbeeld video’s, muziek, games en foto’s op het grotere display van iPad. iPadOS 15 biedt nieuwe widgets voor de App Store,  ‘Zoek mijn’, Game Center, Mail en Contacten. De appbibliotheek zal nu ook beschikbaar zijn voor de iPad. Met de appbibliotheek sorteer je apps automatisch in handige categorieën zodat je vanuit het dock sneller bij al je apps kan.

3. Snelle notities

Notities maken met je iPad gaat nu sneller dan ooit. Aantekeningen maken met Snelle notities kan vanuit elke app, voor een snelle en makkelijke manier om overal iets op te kunnen schrijven. De Notities-app biedt ook nieuwe manieren om informatie op te schrijven en te ordenen en om samen te werken met anderen. Dankzij tags is het makkelijker om notities te maken en ze terug te vinden met de volledig nieuwe Tag Browser en de slimme mappen. Als je met anderen samenwerkt via gedeelde notities, kun je vermeldingen toevoegen. Zo koppel je mensen aan een specifieke notitie en kun je ze op de hoogte houden van wijzigingen. Alle recente wijzigingen staan in de nieuwe Activity-weergave.

4. Nieuw design voor Safari

Browser Safari krijgt een nieuwe look. In Safari zie je nu meer van de pagina’s waar je doorheen scrolt dankzij het nieuwe tabdesign. De nieuwe tabbalk past zich aan aan de kleur van de webpagina en voegt de tabs, de werkbalk en het zoekveld samen tot één compact geheel. Met tabgroepen zijn tabs nu makkelijker te bewaren en beheren, wat handig is voor het plannen van een reis, online shoppen of gewoon om veelgebruikte tabs te bewaren. De tabgroepen op je Mac synchroniseren automatisch met je iPhone, zodat je je projecten overal kunt voortzetten of even snel je tabs met iemand anders kunt delen. Safari op iPad ondersteunt nu ook webextensies die verkrijgbaar zijn in de App Store.

5. Focus

iPadOS 15 biedt een krachtige verzameling tools die afleiding voorkomen, zodat je je beter kunt concentreren. Focus is een nieuwe feature waarmee je meldingen kunt filteren als je met een bepaalde taak bezig bent. Hiervoor kun je op je device een eigen Focus-optie instellen of een van de suggesties kiezen, bijvoorbeeld voor je werk of wanneer je op het punt staan om naar bed te gaan. Bovendien kun je een apart beginscherm aanmaken met daarop de apps en widgets die je nodig hebt als je je moet kunnen concentreren. Je ziet dus alleen de relevante apps en bent minder snel afgeleid. In een nieuw meldingenoverzicht krijg je een handige opsomming van meldingen te zien op elk gewenst moment, bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond. Zo is het makkelijk om op een tijdstip dat goed uitkomt alle meldingen van de dag door te nemen.

6. Automatisch vertalen

De Vertaal-app is binnenkort ook beschikbaar op iPad, compleet met nieuwe functies die gesprekken makkelijker en soepeler laten verlopen. Bij het gebruik van de app Vertaal detecteert de feature ‘Vertaal automatisch’ wanneer er iemand aan het woord is en welke taal er gesproken wordt. Zo kun je op een natuurlijkere manier met elkaar praten, zonder steeds op de microfoonknop te hoeven tikken. Voor een nog persoonlijker gesprek kun je tegenover elkaar gaan zitten met een iPad ertussenin. Aan je eigen kant zie je dan een vertaling op het scherm van wat de ander zegt. Tekst kun je overal op je iPad laten vertalen door die te selecteren en op Vertaal te tikken. Dit kan ook met handgeschreven tekst. In combinatie met Livetekst kun je zelfs tekst op foto’s vertalen.

Daarnaast neemt iPadOS 15 ook heel wat features over uit iOS 15, zoals de Livetekst-functie en de upgrade van FaceTime. Leden van het Apple Developer Program kunnen vanaf vandaag aan de slag met het nieuwe OS. De uitrol naar het grote publiek staat in het najaar op de planning. Heb je Apple WWDC gemist? Hier kan je de keynote herbekijken.


Gerelateerde artikelen

Monterey is de nieuwste versie van macOS

Apple heeft gisterenavond macOS Monterey aangekondigd. Het nieuwe OS trekt iPadOS weer een beetje meer naar zich toe.