Nieuws

Ericsson: ‘Tegen eind 2021 gebruikt half miljard mensen 5G’

5G ericsson
Nog nooit ging de adoptie van een mobiele netwerktechnologie zo snel als bij 5G. Europa hinkt wel achterop ten opzichte van Aziatische landen.

In het Mobility Report 2021 beschrijft Ericsson de voortuitgang van de globale adoptie van 5G, de nieuwe mobiele netwerkstandaard. Volgens de Zweedse fabrikant van netwerkapparatuur gaat de adoptie van 5G ongezien snel, in sommige werelddelen althans. Elke dag sluiten 1 miljoen mensen een 5G-abonnement af. Tegen eind dit jaar zouden er al een half miljard mensen 5G in hun dagelijks leven gebruiken, binnen de vijf jaar zouden 5G-netwerken 60% van de wereldbevolking moeten dekken. 4G deed er twee jaar langer over om die mijlpalen te bereiken.

Ericsson verklaart die explosieve groei door de snelle uitrol van 5G-netwerken in Aziatische landen zoals China, Korea en Japan, waar ze bijna als paddenstoelen uit de grond schieten. Maar ook de Verenigde Staten en de Golfstaten trekken mee de kar van 5G. Een andere belangrijke factor is de dalende prijs van commerciële 5G-toestellen. Ook bij ons zien we steeds meer smartphones met 5G-ondersteuning die richting een prijspeil van 300 euro of zelfs lager duiken.

Europa hinkt achterop

Het Zweedse bedrijf stelt ook wel vast dat 5G met twee snelheden groeit. Continenten waar de implementatie van 5G trager verloopt dreigen steeds verder achterop te geraken. Europa is het grootste zorgenkind van Ericsson. In veel landen is de uitrol van 5G nog maar net begonnen en zal het nog enkele jaren kunnen duren vooraleer 5G commercieel beschikbaar is. De Europese lidstaten moeten dringend een tandje bijsteken en 5G bovenaan de agenda plaatsen. Een conclusie waar de Europese Unie inmiddels ook tot is gekomen. Het is nog niet te laat voor Europa om de kloof met Azië en Amerika te dichten, maar dan mag er geen tijd meer verloren gaan aan politieke discussies. Veel Europese landen hebben gekozen voor Ericsson en/of Nokia als leverancier voor de 5G-netwerkapparatuur omdat ze Huawei nu liever vermijden.

België is helaas een illustrerend voorbeeld van die Europese achterstand. Het 5G-dossier heeft hier zowat twee jaar muurvast gezeten omdat de verschillende regeringen van ons land maar geen akkoord konden bereiken over de verdeling van de inkomsten. Dit jaar besloten de regeringen om die discussie even te begraven zodat de veiling van de 5G-licenties op zijn minst kan doorgaan. Die zal aan het einde van de zomer plaatsvinden. Naast de drie bekende telecomoperatoren van ons land is ook het West-Vlaamse B2B-telecombedrijf Citymesh in de running om een nationale 5G-licentie te bekomen.

5gbusinessericssoniot

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals