Nieuws

5G in België: hakt de overheid eindelijk de knoop door?

Vandaag komt het Overlegcomité nog eens een bijeen om over de 5G-veiling te debatteren. Worden de laatste knopen voor 5G in België eindelijk doorgehakt?

De intrede van 5G in ons land is een moeilijk verhaal. Het dossier zat door eindeloze discussies tussen de verschillende deelregeringen van ons land jarenlang in een politieke impasse. Vooral de verdeling van de inkomsten bleek een zeer groot struikelblok te zijn. Gelukkig is er wel schot in de zaak aan het komen. Begin dit jaar wist federaal minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) een cruciaal wetsontwerp door te duwen dat de richtlijnen voor de 5G-veiling bepaalt. Er werd een tussenoplossing gezocht voor de verdeling van de inkomsten om dat probleem (voor even) van de baan te vegen.

Vandaag komt het Overlegcomité nog eens bijeen om de laatste knopen door te hakken rond de 5G-veiling. Er is namelijk een vierde speler op komst in de telecomsector, Citymesh. De intrede van een extra provider zou de markt competitiever maken en de prijzen neerwaarts drukken. Dat is goed voor consumenten, maar minder goed voor de telecombedrijven. Proximus, Telenet en Orange kaartten bij de overheid al aan dat zij zich ten midden van de zware investeringen in hun 5G-netwerken geen prijzenoorlog op de consumentenmarkt moeten veroorloven. Vooraleer een veiling van start gaat, moet eerst een politiek akkoord worden bereikt over hoeveel spelers kunnen meedingen naar licenties voor de B2C- en B2B-markt.

Beltug: “Verder uitstel 5G is slecht voor België”

In een statement dat Beltug aan onze redactie bezorgde, laat de organisatie die belangen van 1800 digitale leiders in ons land vertegenwoordigt er geen misverstand over bestaan. Het zou een slechte zaak zijn voor België moest het Overlegcomité vandaag weer niet tot een definitief akkoord komen. 5G is een echte gamechanger voor digitalisering, maar België dreigt achterop te geraken in Europa. Beltug verwacht van de overheid dat de veiling van het 5G-spectrum zo snel mogelijk van start gaat en dat de focus eerst op de professionele markt wordt gelegd.

“Wij hopen oprecht dat onze politici zich bewust zijn van het belang van 5G-netwerken. Ze zijn bepalend voor de digitale toekomst van België.”

Beltug

Ook wanneer de regeringen vandaag tot een akkoord komen, zal 5G er niet van vandaag op morgen komen. De veiling van de spectrumbanden zal pas ten vroegste eind dit jaar kunnen plaatsvinden, waarna de telecomoperatoren aan de bak kunnen met de uitbouw van hun commerciële netwerk. In samenwerking met de Vlaamse overheid en het BIPT hebben Proximus en Orange al wel enkele testnetwerken kunnen opzetten in de grote Vlaamse steden. Zo moeten ze niet meer van nul beginnen wanneer ze eindelijk groen licht krijgen.

5gbusinessslidertelecom

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen