Nieuws

Antitrustoverwinning duwt marktwaarde Facebook over 1 biljoen dollar

klokkenluider
Facebook haalde een belangrijke overwinning bij een Amerikaanse rechtbank en werd daarvoor beloond door investeerders. Een mooie dubbelslag voor Zuckerberg.

Facebook heeft de Amerikaanse regulatoren flink het nakijken gegeven. Voor de rechtbank wisten Mark Zuckerberg en de zijnen twee antitrustaanklachten die tegen het bedrijf liepen nietig te laten verklaren. Eén klacht kwam vanwege de Amerikaanse marktwaakhond Federal Trade Commission, voor de andere aanklacht bundelde 46 staten de krachten. De inhoud van beide aanklachten was echter nagenoeg hetzelfde: het monopolie van Facebook inperken door het bedrijf van haar dochterplatformen Instagram en WhatsApp te splitsen.

In maart spande Facebook een rechtszaak aan tegen de aanklachten die volgens hen nergens op sloegen. “FTC is blind voor de dynamische en competitieve markt waarin we opereren”, klonk de motivatie van de socialemediagigant toen. Op 28 juni deed de rechtbank van het District of Columbia te Washington haar uitspraak en gaf ze Facebook gelijk.

“Aanklacht te vaag en gedateerd”  

In zijn argumentatie is de bevoegde rechter James Boasberg opvallend streng voor de aanklagers. Volgens hem bevat het dossier van FTC te weinig motivatie waarom Facebook zou moeten worden opgesplitst. “FTC verwacht dat we zomaar aannemen dat Facebook een monopolistisch bedrijf is. Maar de klacht geeft geen enkel concreet antwoord op de vraag hoe machtig Facebook is in zijn markt.” Ook stelt de rechter zich klachten bij de timing. Facebook rondde de overnames van Instagram en WhatsApp af in 2012 en 2014, maar toch wachtte de waakhond tot 8 jaar om actie te ondernemen. “Uiteindelijk is deze antitrustprocedure gebaseerd op publieke gebeurtenissen van meer dan zes jaar geleden. Ze stammen uit een tijdperk waarin de Apple Watch nog niet gelanceerd was en ebola het virus was waar de kranten over spraken.”

Met deze uitspraak komt er nog geen definitief einde aan de rechtszaak. De aanklagers krijgen nu tijd tot 28 juli om een nieuw dossier in te dienen. Wees maar zeker dat ze dat gaan doen. De Amerikaanse overheid staat op een keerpunt om opnieuw controle te krijgen over de techreuzen, dus ze kunnen zich deze nederlaag niet veroorloven.

De club van 1 biljoen

Toch zal dat Zuckerberg niet weerhouden hebben van al een flesje champagne te ontkurken. De overwinning voor de rechtbank betekende een dubbelslag voor hem en zijn bedrijf. Het nieuws deed de aandelen van Facebook gisteren namelijk omhoogschieten met bijna vijf procent. Die procentjes hebben de marktwaarde van Facebook voor het eerst boven de 1 biljoen dollar geduwd. Daarmee sluit Facebook zich aan bij de ‘club van 1 biljoen dollar’, waar ze veel bekende gezichten uit hun sector zullen tegenkomen. Apple en Microsoft bijbenen zal er echter nog niet meteen inzitten.  

zuckie
Mark Zuckerberg heeft weer redenen om te lachen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business