Nieuws

Mark Zuckerberg wil dat Facebook een ‘online metaverse’ wordt

Mark Zuckerberg heeft zijn toekomstvisie gegeven voor Facebook. Hij wil het sociale netwerk laten transformeren in een metaverse-bedrijf.

Een metaverse is een onlinewereld waar mensen gamen, werken en kunnen communiceren in een virtuele omgeving, vaak met VR-headsets. Die virtuele beleving kan op zichzelf bestaan of via augmented reality een digitale laag over de samenleving leggen. Onlangs schreven we een achtergrondstuk over wat de metaverse nu precies is. 

“Mensen zouden geen interactie moeten hebben via kleine, gloeiende rechthoeken”, verwijst Zuckerberg bij The Verge naar onze traditionele schermen en smartphones. “Ook de onlinevergadering van vandaag, met een raster van gezichten op een scherm, is niet de juiste manier om elkaar te zien”, vindt de CEO. 

Virtueel meer aanwezig zijn 

Zuckerberg gaf het voorbeeld van een virtueel 3D-concert, dat je eerst op je smartphone kan openen. De metaverse maakt het mogelijk om vervolgens dieper in de ervaring te duiken en de optredens te beleven alsof je er zelf bij bent. “Het grote verschil is dat je je werkelijk aanwezig voelt en een ervaring deelt met andere mensen. Dat zijn ervaringen die je niet kan bieden in 2D of op een traditionele webpagina. Denk bijvoorbeeld aan dansen of verschillende soorten fitness”, weet hij.  

Voor Facebook wil Zuckerberg een virtueel kantoor realiseren, zodat werknemers elk hun ideale bureau kunnen creëren via VR en tegelijkertijd de menselijke aanwezigheid voelen die we door het thuiswerk gemist hebben. “In de toekomst zouden we tegen elkaar moeten kunnen praten als een hologram op de zetel, in plaats van via de telefoon. Zo creëer je het gevoel dat je samen in dezelfde ruimte bent, ook al ben je honderden kilometers van elkaar verwijderd. Dat is een heel krachtig iets”, zegt de social-bobo.  

Investeren in VR 

Facebook investeerde al stevig in de uitbouw van virtual reality, met de overname van VR-brillenbedrijf Oculus als uitschieter (2 miljard dollar).  In 2019 lanceerde Facebook Horizon. Dat is een interactieve omgeving waar gebruikers (uitsluitend op uitnodiging) tijd met elkaar kunnen doorbrengen als een cartoon-avatar, via de Oculus-brillen.  

Zuckerberg gaf toe dat de technologie nog niet helemaal op punt staat en dat de VR-brillen nog wat groot en lomp zijn. Hij wil ze verder helpen verfijnen om ze dagelijks te kunnen inzetten. “De metaverse van Facebook zou toegankelijk zijn via verschillende computerplatformen en VR met AR combineren: van pc, tot mobiele apparaten en spelconsoles”, aldus de grote baas bij Facebook. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business