Nieuws

Tesla ziet omzet spectaculair stijgen ondanks chiptekort

Tesla omzet stijgt ondanks chiptekort
Tesla heeft zijn omzet tot eind juni in amper drie maanden tijd zien stijgen tot 12 miljard dollar. Dat is het dubbele van een jaar geleden.

De stijging is niet helemaal onlogisch, aangezien de cijfers een jaar eerder ook wel belabberd waren. Tesla moest eind februari vorig jaar zijn fabriek in Fremont (Californië) twee dagen stilleggen door een gebrek aan halfgeleiders. Het tekort aan chips blijft aanhouden en dit jaar kwam er nog de blokkade bij van het containerschip Evergreen, dat het Suezkanaal eind maart een week lang blokkeerde. 

Vraag is ongezien groot 

Doorheen het coronajaar trok de verkoop van elektrische wagens weer flink aan: Tesla zegt dat het dit jaar voor de periode eind maart tot eind juni maar liefst 200.000 wagens verkocht heeft. De vraag van kopers naar groenere wagens was nog nooit zo groot.  

De winst voor het tweede kwartaal bedroeg 1,1 miljard dollar. Een jaar geleden was dat nog maar 104 miljoen dollar. De succesvolle verkoop van de goedkopere Model 3 en Model Y joeg de verkoopcijfers de hoogte in. “De publieke opinie over elektrische wagens heeft en nooit gezien kantelpunt bereikt”, zei Tesla in een mededeling aan zijn investeerders, aldus de Britse openbare omroep BBC.  

“We blijven hard werken om de kosten te drukken en onze productiecapaciteit op te voeren. Zo kunnen we elektrische wagens voor zoveel mogelijk klanten beschikbaar maken”, meldt Tesla nog. Het productieniveau zal wel blijven afhangen van de beschikbaarheid van belangrijke onderdelen, zoals halfgeleiders. Nu de vraag op recordniveau zit, vergroot de constructeur zijn inspanningen. 

Gigafabriek in Berlijn opstarten 

“Ondertussen kunnen we het er allemaal over eens zijn dat elektrische wagens de toekomst zijn”, liet CEO Elon Musk zich nog ontvallen. Hij noemde het globale chiptekort wel “nog steeds zeer ernstig”. Volgens Musk zal het productieproces nog een tijdje blijven afhangen van deze “meest vertragende factor in het hele proces”. Als een gevolg daarvan blijft de wachttijd voor wie in Europa een Tesla bestelt oplopen.  

Daarom wil Tesla zo snel mogelijk opstarten in zijn nieuwe ‘gigafabriek’ in Berlijn, Duitsland. Die werd ook al geplaagd door vertragingen. Volgens de EV-constructeur wordt het straks wel de “meest geavanceerde EV-fabriek in de wereld, waar er in grote volumes geproduceerd zal worden”. Musk bracht in mei ook een bezoek aan het Britse Luton, wat de geruchte aanwakkerde dat Tesla een fabriek in het Verenigd Koninkrijk overweegt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business