Nieuws

Tesla stelt lancering Semi-trucks uit tot 2022

Semi Tesla truck
Tesla's Semi-truck zal dit jaar niet meer te bewonderen zijn op de (Amerikaanse) wegen. De elektrische oplegger is uitgesteld tot 2022.

De EV-constructeur liet tijdens zijn laatste aandeelhoudersvergadering optekenen dat de Semi opschuift naar 2022. Oorspronkelijk had de hoogtechnologische truck al in 2019 zijn debuut moeten maken. Vorig jaar kondigde Tesla aan dat het voertuig uitgesteld werd naar 2021. Waarom dat nodig was, kregen we toen niet mee, al zal de coronapandemie er voor een groot deel tussen zitten.  

Te weinig batterijcellen 

Het nieuwe uitstel naar 2022 is volgens Tesla te wijten aan het gebrek aan de te lage beschikbaarheid van batterijcellen en globale uitdagingen op vlak van bevoorrading. TechCrunch meldt dat “Tesla ervan overtuigd is op schema te blijven om dit jaar de eerste Model Y’s te bouwen in Berlijn en Austin. Om beter op die fabrieken te focussen (en de beperkte beschikbaarheid van batterijcellen) hebben we de lancering van het Semi-truckproject opgeschoven naar 2022. We maken ook progressie met de industrialisering van de Cybertruck, die meteen na de Model Y in Austin gebouwd zal worden”, zo luidt de officiële mededeling. 

Opvallend is wel dat Tesla-directeur Jerome Guillen het bedrijf in juni verliet, maar enkele maanden nadat hij verantwoordelijk werd voor de truckafdeling. De constructeur heeft niet bevestigd welke rol het vertrek van Guillen gespeeld heeft in het nieuwe uitstel. 

Zelfstandige tripjes 

Tesla kondigde de Semi al in 2017 aan. Volgens Elon Musk en co zou de elektrische ‘big rig’ een geavanceerde Autopilot krijgen een een rijbereik halen van 500 km. Later beweerde Musk dat de autonomie zelfs 1.000 km zou kunnen bedragen. De Semi rijdt al sinds 2018 rond in de VS, om de prestaties in de echte wereld te bekijken. De grote truck doorkruiste al meermaals de States op zijn eentje, zonder begeleiding. Daarvoor viel de truck helemaal terug op Tesla’s Supercharger-netwerk.  

Musk zei vorig jaar dat de Semi klaar was voor massaproductie. Maar zonder de nodige onderdelen is dat natuurlijk onbegonnen werk. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business