Nieuws

Google verplicht vaccinatie voor werknemers op kantoor

vaccinatie
Werknemers die vanop kantoor willen werken, zullen zich moeten laten vaccineren. Ook Facebook wil een vaccinatie verplichten voor werknemers.

De grote technologiebedrijven zijn nog volop op zoek hoe ze hun werknemers zo veilig mogelijk naar de kantoren kunnen laten terugkeren. Iets waar vele werknemers na een jaar thuiswerken wel behoefte aan voelen. Google heeft haar plannen regelmatig al gewijzigd, tot ongenoegen van de werknemers. De techgigant hield lang vast aan een plan om iedereen vanaf september met mondjesmaat weer naar het kantoor te laten komen. Volgens Wall Street Journal stelt Google die terugkeer uit tot oktober en komt er een extra voorwaarde bij: een vaccinatie tegen het coronavirus is verplicht. Dat was te lezen in een mail die CEO Pichai uitstuurde.

Pichai beargumenteert de verplichte vaccinatie als volgt: “Vaccineren is de beste manier om onszelf en onze gemeenschappen de komende maanden gezond te houden.” Er heerst veel ongerustheid over de beruchte Deltavariant die ook bij ons aan een opmars bezig is. Volgens Google kan een verplichte vaccinatie ervoor zorgen dat werknemers zich meer op hun gemak voelen als ze weten dat iedereen op kantoor gevaccineerd is. Er zouden wel toegevingen komen voor werknemers die zich om medische redenen niet hebben kunnen laten vaccineren. De nieuwe maatregelen wordt eerst ingevoerd in de kantoren in de Verenigde Staten, maar op termijn zou een vaccinatie kunnen verplicht worden voor alle 135.000 werknemers wereldwijd.

Verplichte vaccinaties

Google staat niet alleen in haar beleid. Ook Facebook wil een vaccinatie als voorwaarde opleggen om terug vanaf kantoor te werken. Salesforce is minder expliciet in die verplichting, al zou het bedrijf haar kantoren in eerste instantie ook enkel voor gevaccineerde werknemers heropenen. Werknemers van Netflix mogen enkel de filmset betreden als ze een vaccinatiebewijs kunnen voorleggen.

Toch blijven veel bedrijven voorzichtig met het verplichten van vaccinaties gezien burgers bij wet de vrije keuze moeten krijgen. Apple en Twitter pakken het daarom anders aan. Werknemers van Apple zijn niet verplicht om zich te laten vaccineren, maar moeten wel te allen tijde een mondmasker dragen, ook als ze gevaccineerd zouden zijn. Twitter zet dan weer vol in op thuiswerk: werknemers mogen permanent full-time blijven thuiswerken als ze dat willen.

Mogen bedrijven hun werknemers een vaccinatie opleggen? En hoe pakt jouw bedrijf de terugkeer naar het kantoor aan? We horen graag jouw mening in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business