Nieuws

Amazon krijgt monsterboete van EU voor misbruik persoonsgegevens

Amazon
De Europese Unie heeft Amazon een recordboete van 746 miljoen euro opgelegd. De webwinkelketen heeft de privacywetgeving overtreden, zegt Europa.

Het was de Luxemburgse databeschermingsautoriteit CNPD die de beslissing voor de boete al op 16 juli nam. Dat meldt Bloomberg op vrijdag. Amazon zou persoonsgegevens hebben gebruikt op een manier die helemaal indruist tegen de Europese regels onder de General Data Protection Regulation (GDPR). Amazon maakte de bevindingen van de EU vandaag zelf bekend en noemt ze alvast “ongegrond”. 

“Er is geen datalek en er zijn geen persoonsgegevens blootgesteld aan een derde partij”, weerlegt Amazon de kritiek in een mededeling. “Onze versie van de feiten is de waarheid. We zijn het erg oneens met de beslissing van de CNPD”, luidt het. De online retailer is dus van plan in beroep te gaan tegen de beslissing. 

Klacht in 2018 

De aanleiding van het onderzoek was een klacht in 2018. De Franse groep voor privacyrechten La Quadrature du Net had aangedrongen op een onderzoek. De activisten zijn voorzichtig tevreden met de uitspraak. “Een dergelijke afschrikwekkende boete is alvast een eerste stap in de goede richting. Nu moeten we nog afwachten of de beslissing ook een bevel inhoudt om de inbreuken op de privacy recht te zetten. We hebben de beslissing van de CNPD nog niet kunnen inkijken”, zegt Bastien Le Querrec, lid van het legaal team bij La Quadrature, aan Bloomberg. 

Amazon beweert data te verzamelen om zijn klanten een betere shop-ervaring te kunnen bieden. Er zijn volgens de retailreus ook strenge richtlijnen over wat medewerkers met die gegevens mogen doen. Regulatoren maken zich toch zorgen en zijn bezorgd dat Amazon bepaalde gegevens toch gebruikt om zichzelf een oneerlijk marktvoordeel te geven. 

Toegenomen macht 

De macht van de Europese regulatoren is sterk gegroeid nadat de EU de GDPR-regelgeving in werking liet treden in 2018. Die laat waakhonden toe om boetes op te leggen tot wel 4 procent van de jaarlijkse omzet van een bedrijf. Vandaar dat die in het geval van een reus als Amazon erg hoog kunnen oplopen. De grootste boete tot nu toe was er eentje van 50 miljoen euro voor Google, opgelegd door het Franse CNIL. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business