Nieuws

Zoom betaalt minnelijke schikking in zaak rond ‘zoombombing’

Zoom is akkoord gegaan met een minnelijke schikking van 85 miljoen dollar. Er was een rechtszaak tegen hen aangespannen wegens privacyschending.

Reuters meldt dat Zoom er mee akkoord gegaan is om 85 miljoen dollar te betalen en zo een einde te maken aan de rechtszaak voordat de eerste hoorzittingen plaatsvonden. Het gaat om het zogenaamde ‘zoombombing’, waarbij trolls zomaar konden komen binnenvallen in besloten vergaderingen. 

Als onderdeel van de schikking moet Zoom zijn veiligheidsmaatregelen opschroeven. Het bedrijf moet waarschuwen wanneer deelnemers externe apps gebruiken. Daarnaast moet Zoom zijn personeel speciale opleidingen gaan aanbieden rond privacy. De rechter oordeelde alvast dat Zoom voor een stuk beschermd is tegen de beschuldigingen rond zoombombing dankzij de Decency Act van Sectie 230 van het Amerikaans wetboek. Het bedrijf zou niet volledig aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de acties van gebruikers met slechte bedoelingen. 

Boetes voor zoombombing 

Zoom besloot in te gaan op het voorstel tot minnelijke schikking omdat het alsnog riskeerde vergoedingen te moeten uitbetalen. Betalende Zoomgebruikers zouden recht kunnen hebben op een terugbetaling van 25 dollar of 15 procent van het aankoopbedrag (welke van die twee het hoogst is). Alle andere gebruikers zouden recht hebben op 15 dollar. Daarbovenop zouden advocaten zouden van plan zijn geweest om in totaal voor 21,25 miljoen dollar aan legale kosten aan te rekenen. Reden genoeg dus voor Zoom om een procedureslag te vermijden. 

Zoom liet alvast weten dat hen naar eigen zeggen geen schuld treft en dat ze er alles aan doen om privacy en veiligheid te garanderen. De plotse explosie in populariteit van Zoom door de pandemie heeft verschillende kwetsbaarheden in de software blootgelegd. Daarom is het bedrijf in oktober gestart met de uitrol van end-to-end-encryptie en analyses om zoombombing te voorkomen. Die aanpassingen kwamen in sommige gevallen te laat. Het kan alvast gelden als een waarschuwing voor andere bedrijven om met spoed te investeren in hun privacy en beveiliging.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business