Nieuws

Xbox Cloud Gaming komt ook naar Xbox

Vanaf het najaar kan je met een Xbox Game Pass games spelen op je console zonder ze eerst te moeten downloaden.

Phil Spencer, hoofd van de gameafdeling van Microsoft, kondigde dit nieuws aan tijdens zijn presentatie voor de digitale gameconferentie Gamescom. Het klinkt vrij contradictorisch om Cloud Gaming naar de Xbox te brengen, waar het concept van cloud gaming juist bedoeld is om te kunnen gamen zonder console. Microsoft lanceerde Xbox Cloud Gaming in september 2020 voor PC en mobiele apparaten, vanaf het najaar zal het dus ook beschikbaar zijn voor Xbox Series X, S en Xbox One.

Volgens Phil Spencer heeft het zeker voordelen om cloud gaming uit te breiden voor Xbox. Zo kunnen gamers hun favoriete games ervaren zonder eerst enkele uren te moeten wachten tot de game geïnstalleerd is en het zou ook het starten van een online multiplayersessie moeten bevorderen. Bovendien zou het dankzij cloud gaming in theorie mogelijk zijn om exclusieve Xbox Series X/S-games naar de Xbox One te brengen aan de hoge kwaliteit van de Xbox Series X. De cloudversies van de games worden aangeboden via de Game Pass-abonnementen, die een steeds belangrijkere rol krijgen in het gaming-ecosysteem van Microsoft.

Xbox Series X vs PlayStation 5

Met deze zet lijkt Microsoft zijn geloof uit te spreken dat cloud gaming op termijn de toekomst van gamen zal zijn, een opvatting die onder meer Google en Amazon lijken te delen. Maar vandaag de dag wordt de gamingindustrie toch nog vooral gedomineerd door de console. Microsoft lanceerde eind vorig jaar bijna gelijktijdig haar nieuwste generatie Xbox Series X/S met de PlayStation 5 van eeuwige rivaal Sony.

Als we beide consoles eens met elkaar vergelijken, dan zien we dat de PlayStation 5 het voorlopig beter doet. Uit de meest recente cijfers die beide bedrijven hebben bekend gemaakt, blijkt dat de PlayStation 5 het voorlopig net iets beters doet. Op 30 juni 2021 was de nieuwe Xbox al 6,5 miljoen keer over de toonbanken gegaan, PlayStation 5 heeft tijdens de maand juli al de kaap van 10 miljoen weten ronden. Misschien zal Cloud Gaming wel de troef worden die Microsoft nog achter de hand had.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business