Nieuws

Wordt elektronica duurder? Grootste chipfabrikant slaat prijzen op

chips duurder
Chipfabrikant TSMC gaat volgens geruchten een prijsstijging tot 20% doorvoeren voor computerchips. Elektronia kan daardoor duurder worden.

Dat de techwereld op dit moment kampt met een globaal chiptekort, dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Iedereen die een basiscursus economie heeft gevolgd, weet dat een lager aanbod de prijs van een product omhoog kan stuwen. En zo zal volgens de krant Wall Street Journal geschieden bij TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld. Interne bronnen hebben aan WSJ meegedeeld dat de prijzen voor computerchips tot 20% gaan stijgen, al zou voor high-end de prijsstijging beperkt blijven tot 10%. De prijsverhoging kan dit jaar nog ingaan. Het bedrijf wenste zelf wel niet te reageren op de geruchten.

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom een prijsstijging TSMC niet slecht zou uitkomen. Ten eerste kan een hogere prijs de vraag naar computerchips weer wat drukken zodat de chipfabrikant haar productieachterstand kan bijbenen. Maar het Taiwanese bedrijf zal ook willen anticiperen op meer inkomsten om haar capaciteit verder te kunnen uitbreiden. Samsung en Intel hebben ambitieuze investeringsplannen aangekondigd om TSMC het vuur aan de schenen te leggen.

Wordt elektronica duurder?

Als de informatie van Wall Street Journal correct is, dan is dat vervelend nieuws voor fabrikanten van elektronica, maar mogelijk ook voor consumenten. Duurdere chiptechnologie drijft de productiekosten op. Dat zou op zijn beurt dan weer ertoe kunnen leiden dat fabrikanten de prijzen van hun producten optrekken om hun winstmarges te behouden. Je voelt al aan dat we daar op dit moment nog niet met zekerheid over kunnen spreken.

Analisten kijken nu vooral in de richting van Apple. De iPhonegigant is één van de belangrijkste afnemers van chips bij TSMC. Door haar sterke onderhandelingspositie is Apple tot nu toe nog redelijk goed bespaard gebleven van de chipcrisis, al houdt het bedrijf wel rekening met potentiële problemen dit kwartaal. Toch valt op termijn een prijsstijging bij Apple niet uit te sluiten. Dat zal wellicht nog niet het geval zijn voor de nieuwe iPhone 13 die Apple over een kleine maand gaat lanceren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business