Nieuws

Play Store levert Google bijna 10 miljard euro aan inkomsten op

Chinese apps
Ten midden van een antitrustrechtszaak tegen Google en Apple tonen cijfers aan dat de Play Store een zeer lucratieve business is voor Google.

11,2 miljard dollar of 9,5 miljard euro inkomsten genereerde Google in het jaar 2019 uit haar mobiele appwinkel Play Store. Die inkomsten komen uit het verkopen van applicaties, in-app aankopen en advertenties. Daarbovenop draaide Google Play Store een brutowinst van 8,5 miljard dollar (7,2 miljard euro), een operationeel inkomen van 7 miljard dollar (5,9 miljard euro) en bedraagt de winstmarge 62%.

Die cijfers komen niet zomaar bovendrijven. Ze kaderden in een antitrustprocedure die in de Verenigde Staten loopt tegen de appwinkels van Apple en Google. 36 staten hebben de krachten gebundeld om het beleid van de App Store en Play Store. De voornaamste verwijten die de techgiganten krijgen, luidden dat ze appontwikkelaars geen alternatieven geven om hun applicaties op andere manieren tot bij smartphonegebruikers te brengen en dat ze voor elke aankoop langs de kassa passeren bij de ontwikkelaars.

Google is uiteraard niet blij met het uitlekken van deze gegevens. Het bedrijf is doorgaans karig met financiële informatie rond haar appwinkel. Deze wordt in de kwartaalrapporten ondergebracht in een overkoepelende categorie ‘Diensten’ wat het onmogelijk maakt om af te leiden hoe winstgevend de Play Store is voor Google. In een statement aan Reuters hekelt Google de rechtszaak als een ‘poging om het bedrijf verkeerd te karakteriseren”.

Apple maakt aanpassingen

De hele affaire zou kunnen uitdraaien op een juridisch steekspel dat Apple en Google een flinke cent zal kosten. Ook de Open Markets Act die op tafel ligt zou de manier waarop App Store en Play Store werken voorgoed kunnen veranderen. Het wetsontwerp zou appontwikkelaars meer ruimte bieden om andere verkoopkanalen te verkennen en een eigen betaalsysteem voor in-app aankopen op poten te zetten zodat ze niet meer verplicht zijn een commissie af te staan.

In de nasleep van de rechtszaak tegen Epic Games kondigde Apple afgelopen week al aanpassingen aan aan hun App Store-beleid. Echter biedt Apple ook na die aanpassingen ontwikkelaars nog steeds maar weinig manoeuvreerruimte om de commissie te omzeilen. Het zal beleidmakers wellicht nog niet helemaal overtuigen.

antitrustbusinessgoogleplay storeslider

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals