vlaams belang app
Image Credit: Vlaams Belang

Vlaams Belang heeft een applicatie uitgerold voor haar kiezers. De partij wil naar eigen zeggen een alternatief bieden voor de traditionele sociale media.

Advertentie

“Breek zelf de censuur!”. Met deze niet te misverstane boodschap heeft Vlaams Belang gisteren haar gloednieuwe mobiele applicatie voorgesteld. Vlaams Belang is de eerste Belgische politieke partij in België die met een app voor haar kiezers op de proppen komt. De app presenteert zichzelf als een sociaal mediaplatform zoals Facebook en Twitter. Een nieuwsfeed brengt je op de hoogte van de laatste updates en er zijn chatfuncties. Door berichten te liken kunnen gebruikers ‘punten’ verdienen om beloningen te krijgen. De applicatie is gratis te downloaden via Google Play en Apple App Store.

Door zelf een sociaal mediaplatform uit te rollen, wil Vlaams Belang haar volgers een alternatief bieden voor de traditionele sociale media. De partij is namelijk van mening dat rechts-nationalistische meningen worden onderdrukt door de Amerikaanse Big Tech. In het persbericht verwijst de partij naar het verbieden van foto’s van Zwarte Piet en de verbanning van Donald Trump, die met weinig succes ook al eens een eigen socialmediakanaal probeerde te lanceren. Partijvoorzitter Tom Van Grieken heeft zelf al enkele robbertjes uitgevochten met Facebook, Twitter en co. Hij ziet daarom een ‘grote politieke noodzaak’ voor het uitrollen van de applicatie.

Bereik vergroten

Een mobiele applicatie biedt natuurlijk ook andere troeven voor een politieke partij zoals Vlaams Belang die los staan van het censuurverhaal. De applicatie moet dienen om nieuwe kiezers aan te trekken en te mobiliseren. Die analyse maakt politiek communicatiespecialist Reinout Van Zandycke aan VRTNWS. “Vlaams Belang zit stilaan aan hun plafond op sociale media. Een eigen applicatie is een logische volgende stap in het vergroten van hun bereik. Men wil mensen motiveren om boodschappen te delen om op die manier het bereik van die boodschappen te vergroten. Het argument van censuur past perfect in hun communicatiestrategie”.  

Van Zandycke ziet nog een ander groot voordeel voor het Vlaams Belang. Via de applicatie kan de partij meer te weten komen over wat er leeft onder hun doelpubliek. Daar kunnen ze dan in hun communicatie op inspelen. Van Grieken bevestigt wel aan VRTNWS dat de applicatie enkel gegevens opvraagt waar gebruikers hun toestemming toe geven en dat het platform conform de GDPR-wetgeving is gebouwd.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here